marți, 1 martie 2011

Gaddafi

Femeia este om si barbatul este om. Acesta este un adevar de necontestat si de netagaduit. Prin urmare, femeia si barbatul in egala masura sunt oameni; a face o distinctie intre ei este o nedreptate evidenta si nejustificata. Femeile, ca si barbatii, mananca si beau, urasc si iubesc, gandesc, invata si inteleg. Femeile, ca si barbatii, au nevoie de adapost, imbracaminte si un mijloc de transport. Femeia ca si barbatul poate simti foame si sete. Ca si barbatii, femeile traiesc si mor.
Si totusi, barbatul este barbat, iar femeia, femeie.
Oare cine sa fi produs aceste abisale cugetari?
Nimeni altul decat Muammar Abu Minyar al-Gaddafi - liderul libian in parasire. El a scris o carte, numita Cartea Verde, care este publicata in toate limbile pamantului. In Tripoli exista o biblioteca in care poti gasi exclusiv Cartea Verde, in orice limba doresti.
Sunt sigur ca traducerea in romana a Cartii Verzi ar fi avut un urias succes la Targul Gaudeamus.




2 comentarii:

  1. Eu cred ca urmatoarele randuri,din "Cartea Verde",sunt edificatoare:
    "omul,ca persoana fizica trebuie sa aiba libertatea de exprimare si chiar daca este iesit din minti,sa aiba dreptul de a-si exprima liber nebuniile sale".
    Este interesant,daca si nebunii au libertatea de a se exprima,dar ce se va intampla daca vor pune in practica aceste "nebunii"?
    De fapt,ne si putem convinge tinand cont de ceace se petrece in tara lui,in acest moment.
    Cat despre traducerea in romana a acestei carti,asta ne-ar mai lipsi...ca in rest le avem pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nebunia nu e o stare, ci o limita de demarcatie intre doua stari - dintre care una este denumita "normalitate" iar cealalta "anormalitate". Cat de mult poate fi impinsa limita de demarcatie intre cele doua stari depinde de acceptarea sociala, care este supusa manipularii in functie de varii interese. A nu asculta pe cei "iesiti din minti" nu este decat o dovada a intelegerii limitate a libertatii - maine, modul general de interpretare al normalitatii poate bascula in sensul opus celui de astazi, si atuomat nebunii devin rationali si viceversa. Totul nu este decat o interpretare, nimic nu este absolut IN AFARA DE GENERALITATEA LIBERTATII DE EXPRIMARE... Acum pricepi?

      Ștergere

După mine!