joi, 3 martie 2011

Jumatate din valoarea lui Eugene Ionesco

Cartea lui Ionesco nu difera foarte mult de Povestile Mariei - ma refer la realizare. Ambele au coperti de carton, ambele au putin peste 100 de pagini, ambele sunt ilustrate frumos (parca Doinaru se ridica peste Delessert). Povestile, clar, nu se pot compara ca stil ci doar ca lungime. Ale lui Ionesco sunt scurte si sunt numai patru. Ale mele sunt mai lungi si sunt 7. Este 7 la 4 pentru mine.
In plus, povestile mele sunt frumoase, ale lui sunt doar absurde.
Mie mi-a luat scrierea povestilor vreo doi ani, Ionescu a scris cele patru chestii intr-o zi.
Cu toate astea, cartea mea costa 25 de lei, iar a lui Ionesco 47 de lei.
25 reprezinta 53.19148936170213 la suta din 47.


Ma gandesc sa tiparesc niste carti de vizita pe care sa scriu ca valoarea mea este cu putin mai mare decat jumatate din valoarea lui Ionesco.
Dar, nu stiu cum, iar imi vin in minte panseurile lui Gaddafi. 
Femeia este om si barbatul este om. Acesta este un adevar de necontestat si de netagaduit. Prin urmare, femeia si barbatul in egala masura sunt oameni; a face o distinctie intre ei este o nedreptate evidenta si nejustificata. Femeile, ca si barbatii, mananca si beau, urasc si iubesc, gandesc, invata si inteleg. Femeile, ca si barbatii, au nevoie de adapost, imbracaminte si un mijloc de transport. Femeia ca si barbatul poate simti foame si sete. Ca si barbatii, femeile traiesc si mor.
Si totusi, barbatul este barbat, iar femeia, femeie.
Ia sa vad cum ar suna asta in cazul de fata:
Baz este om si Ionesco este om. Acesta este un adevar de necontestat si de netagaduit. Prin urmare, Baz si Ionesco in egala masura sunt oameni; a face o distinctie intre ei este o nedreptate evidenta si nejustificata. Baz, ca si Ionesco, mananca si bea, uraste si iubeste, gandeste, invata si intelege. Baz, ca si Ionesco, are nevoie de adapost, imbracaminte si un mijloc de transport. Baz ca si Ionesco poate simti foame si sete. Ca si Ionesco, Baz traieste si moare.
Si totusi, Ionesco este Ionesco si Baz, Baz.
(Sigur, pentru moment e si o mare diferenta: Baz traieste, Ionesco nu)

Deci Ionesco este Ionesco si Baz, Baz. Cred ca de aici apare diferenta de pret.


Un comentariu:

După mine!