miercuri, 3 august 2011

Cu cine nu ma sui eu in avion

Citesc pe un site de stiri urmatoarea poveste:
Avionul cu care Slash, fostul chitarist de la Guns'n'Roses zbura de la Minnesota la Los Angeles a aterizat de urgenţă în statul Utah, după ce o toaletă de la bord s-a înfundat.
Slash se întorcea acasă după un concert din Serbia şi pe ultimul segment de drum, pilotul aeronavei a fost nevoit să aterizeze de urgenţă. Un pasager al avionului a povestit: 
"Puţea oribil. O însoţitoare de zbor stătea lângă intrarea în toaletă şi îi ruga pe oameni să nu facă 'treaba mare'".

Aterizarile de urgenta, generate de diverse maruntisuri, sunt destul de frecvente. In general, nu se face mare caz din asa ceva. La noi, televiziunile transmit stiri de genul "o aeronava apartinand companiei XXX a fost pe punctul de a se dezintegra in aer datorita unei ciori". Nu le e de ajuns ca avionul s-a intors la sol, aia nu e stire, trebuie spus neaparat ce lucruri fioroase s-ar fi putut intampla, e musai sa fie adusi in studio specialisti in dezastre, piloti pensionari, supravietuitori ai unor catastrofe aeriene si uite-asa se poate lungi pelteaua zile intregi. Daca, din intamplare, in aeronava era si un personaj cat de cat cunoscut in spatiul public, atunci deja poti sa inchizi televizorul si sa te duci o saptamana la munte. 
Pentru mine, intrebarea este urmatoarea: de ce devine mai interesanta stirea cu avionul in momentul in care ti se spune ca in el era Slash, chitaristul de la Guns'n'Roses? Ceilalti oameni nu au nicio insemnatate? Daca, de exemplu, s-ar scrie ca in avion erau 15 elevi de la o scoala din Zagreb, asta nu ar fi de niciun interes? Daca as fi intr-un avion care a aterizat de urgenta si as vedea ca presa consemneaza doar faptul ca la bord era, sa zicem, Mihai Tatulici, mi-ar veni sa vars. Eu nu dau nici o flegma pe Mihai Tatulici, daca ar fi sa-mi amintesc doar cum l-a scuipat el pe Nicu Ceausescu la Revolutie, dupa ce fusese ani de zile in anturajul lui si profitase din plin. Si totusi, daca ne-am nimeri impreuna intr-un avion care face cale-ntoarsa, presa ar scrie despre el, iar pe mine m-ar ignora - pe mine, care ma consider mai bun decat tot neamul lui Tatulici, incepand cu maimuta din care se trage. Oare ceilalti nu s-or fi simtind la fel? 
Unfortunately, s-ar parea ca altfel nu se poate, pentru ca asa e intocmita lumea. "Ce-ai vrea - ma poate intreba oricine - sa scrie presa ca in avion erai tu si sa nu scrie de Tatulici? Sa va scrie pe amandoi? Dar atunci ar trebui sa dea toata lista pasagerilor. Ce sa faca presa, sa nu mai scrie nimic? Absurd. Asa ca ramane ca si pana acum. Iar daca vrei sa scrie si de tine, du-te si arde-i un scuipat intre ochi lui Tatulici." Adevarat, asta e o solutie. Dar eu o sa aleg una mai blanda: nu o sa ma sui niciodata intr-un avion cu care calatoreste Tatulici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!