joi, 11 august 2011

Ispitirea

Dupa cum se stie, crestinii au fost, sunt si vor fi intotdeauna ispititi de diavol. Ce inseamna asta? Prin diverse metode, diavolul incearca sa-i determine sa renunte la credinta in Dumnezeu si sa accepte sa devina oameni care pun pret pe cele lumesti. Insusi Cristos a fost ispitit, dupa cum se poate citi in Noul Testament. Iata pasajul (Matei, IV.1 - IV.11):
1. Atunci Iisus a fost dus de Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de către diavolul.
2. Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit.
3. Şi apropiindu-se, ispititorul a zis către El: De eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini.

4. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu".
5. Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului,
6. Şi I-a zis: Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: "Îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbeşti de piatră piciorul Tău".
7. Iisus i-a răspuns: Iarăşi este scris: "Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău".
8. Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor.
9. Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.
10. Atunci Iisus i-a zis: Piei, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti".
11. Atunci L-a lăsat diavolul şi iată îngerii, venind la El, Îi slujeau.
Dupa cum se vede, ispitirea e o punere la incercare. In general, lucrurile se petrec cam asa: vine diavolul, travestit, ca sa nu te sperii, iti propune sa renunti la credinta ta si in schimb iti ofera bogatii. Daca esti slab de inger, accepti si toate grijile tale s-au ispravit: ai bani, ai tot ce-ti trebuie, traiesti bine, iti aranjezi copiii, si nu-ti pasa ca toate vin de la Uciga-l Toaca. Daca rezisti si scuipi pe toate bogatiile, ai toate sansele sa devii bine-placut lui Dumnezeu si sa agonisesti multe comori in ceruri.
Ei bine, eu nu prea inteleg cum vine treaba cu ispitirea in cazul Sfantului Anton, asa cum a imaginat-o Salvador Dali. Felul in care apare diavolul pentru a-i prezenta sfantului oferta lui, este de natura sa-l inspaimante. Eu, daca as vrea sa ispitesc pe careva, mi-as lua o fata blanda, zambitoare, m-as imbraca frumos, as vorbi calm si convingator. In niciun caz nu mi-as pune o masca ciudata si nu as vorbi cu glas de tuberculos. 
Venind in felul asta, diavolul isi imputineaza sansele de a-l trage de partea lui pe Sfantul Anton. Sigur ca omul se impotriveste, zicand: "pai de elefanti cu picioare de paianjen am eu nevoie?" Si se roaga la Dumnezeu sa dispara asa-zisa ispita cat mai repede. Ei, daca i s-ar fi infatisat o domnisoara sfioasa, mai mult dezbracata decat imbracata, poate ca sfantul ar fi stat o vreme pe ganduri. Poate s-ar fi intrebat daca e vorba de o ispita diavoleasca sau doar de o intamplare fericita. N-avem de unde sa stim. Dar asa, vazand cortegiul ala de ciudati, bineinteles ca a scos repede crucea si le-a bagat-o sub nas. Aproape ca iti vine sa crezi ca insusi diavolul a vrut ca sfantul sa nu cada in ispita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!