luni, 7 noiembrie 2011

Suzana - începutul unei telenovele

Când eram mic, aveam o bonă sau guvernantă, nu mai știu cum i se spunea. O chema Suzana și era din satul Popteleac. Atât de mult îmi plăcea Suzana, încât venea a doua în ordinea preferințelor, imediat după mama. Mă gândesc că acum trebuie să aibă vreo 70 de ani și, cine știe, poate arată precum Muma Pădurii. Dar tot aș vrea s-o văd.
Culmea este că am găsit, printre hârtiile strânse de mama, o scrisoare pe care i-a trimis-o Suzana bunicii mele în 1965, pe când eu aveam cinci ani neîmpliniți. Uite cum sună scrisoarea:

Dragă Doamnă şi Raul.
Mai ȋntȋi de a vă scrie cȋteva cuvinte de care cred că o să vă bucuraţi, vă doresc multă sănătate şi fericire la toţii.
Dar vă rog să mă iertaţi că nu v-am scris pȋnă acum carte, dar să ştiţi că am primit şi scrisoarea de la doamna Coca de care mam bucurat foarte mult.
Eu după ce am venit la Sinaia am plecat la Timişoara unde am stat aproape pȋnă de Crăciun, iar acum plec iară pe la ȋntȋi Martie la Timişoara.
Dela doamna Coca am primit o scrisoare prin care ma chemat ȋnapoi la Sinaia iar eu am scris că nu pot să merg şi nici ai mei nu mă lasă, dar mia părut foarte rău că nu am putut veni.
Dragă doamnă Zaharia vă rog să-mi scrieţi ce face Raul şi cine are grije de el acum, tot Florica sau poate alt cineva, iar Raul tot la dumneavoastră se culcă şi acum şi să ȋi spuneţi că mie dor de el şi dacă a făcut doamna Ludmila fotografiile cu mine şi cu Raul vă rog să ȋmi trimiteţi şi mie una. Si să ȋi spuneţi lui Raul că o să trec pe acolo poate pe după paşti. Dar vă rog foarte mult să nu vă supăraţi că nu v-am scris pȋnă acum dar nu am avut timp.
Să spuneţi doamnei Coca să nu fie supărată pe mine şi să mă ierte că nu i-am scris nici o scrisoare şi o rog să ȋmi trimită adreasa de la Stela dacă mai e şi acum la doamna Belzo.
Multă sănătate domnului Zaharia şi doamnei Panaitescu şi ȋntregi sale familii şi doamnei Coca şi lui Titus.
Eu ȋnchei mica me scrisoare dorinduvă tuturor multă sănătate şi fericire şi să ȋmi scrieţi ce face Raul şi cine are grije de el, dar tare aşi vrea să ȋl văd că mie dor de el.
Multă sănătate din partea me şi a familii mele.
Sărutări de mȋini doamnei Zaharia şi doamnei Coca.
Aştept răspuns.
Susana

Uite și un scan:
Azi dimineață, am căutat pe hartă satul Popteleac. Am descoperit că e în Județul Sălaj și face parte din comuna Gârbou. Am sunat la primărie și am găsit o secretară care e chiar din Popteleac. I-am spus care e oful meu, cum o caut eu pe Suzana despre care nu știu nimic în afară de faptul că e de acolo și că în 1965 lucra la Sinaia. Femeia mi-a promis că se interesează, întreabă printre moși și babe. Cine știe, poate o găsesc pe Suzana. În caz că o găsesc, planul meu este să merg acolo de Crăciun. Sunt absolut convins că la Popteleac încă vine Moș Crăciun în carne și oase și că oamenii umblă în straie populare autentice, că se gătesc toate minunățiile tradiționale și că oamenii respectă fel de fel de obiceiuri din moși-strămoși.
P2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!