marți, 20 decembrie 2011

Tigănia

Aflu dintr-o stire ca a murit unul dintre membrii clanului tiganesc Carpaci din Timisoara. Cu ocazia inmormantarii, circulatia a fost blocata ore intregi. Din pozele pe care le vad, la catafalc au fost aduse coroane mortuare mai mari decat rotile celui mai mare vehicul construit vreodata - cum spunea bunul meu amic Gogol care, de altfel, mi-a trimis un mail de condoleante (chestia asta o sa i-o platesc eu cumva).

M-am uitat si pe forumuri si am vazut tot felul de texte veninoase la adresa tiganilor. Iata numai un exemplu: 
Tiganii ne sfideaza. Isi etaleaza bogatia obtinuta prin furt, talharie si neplata impozitelor catre stat. Cand aud pe unii spunand ca romanii "sunt aici stapani" ma apuca greata! Minoritarii isi bat joc de tot ce inseamna românesc! Ei sunt adevaratii castigatori ai revolutiei (sau ce naiba a fost in Timisoara)!
Ei bine, eu cred ca oamenii care spun astfel de chestii gresesc foarte tare. In opinia mea, tiganii nu sunt deloc mai rai decat afaceristii din parlament, sau decat cei din administratie. Ceea ce ii diferentiaza este metoda - sau metodele de lucru - uneori nici macar acestea. Pentru ca daca ne uitam la un palat tiganesc fara a ne interesa stilul arhitectural ci doar dimensiunile, vom constata ca el este chiar neinsemnat fata de casoiul unui Viorel Lis, sau de castelul lui Virgil Magureanu de la Giurtelecul Hododului. Chiar nu inteleg de ce se revolta unii cand vad luxul unei inmormantari tiganesti. Observa ei oare vreo diferenta fata de inmormantarea patronului de la Aldis din Calarasi? Sa fim seriosi. De ce oare lipsa de scrupule a unui tigan mafiot ar fi mai de condamnat decat cea a unui Costel Iancu, sa zicem, pedelist de frunte din Dolj, care a fost implicat intr-un scandal privind sechestrarea si torturarea unui afacerist din acelasi judet? De ce se fac discriminarile astea? Simplu: pentru ca in acest fel se deschide o supapa foarte buna pentru eliminarea tensiunilor create de sistemul politic romanesc. Supapa asta functiona si in vremea lui Ceausescu, functioneaza si acum. Sistemul politic e corupt, unii fac bani grei din el, oamenii vad si fierb de neputinta, asa ca se defuleaza in alta parte, unde ar mai putea avea o sansa. Politicienii sunt intangibili. Tiganii insa pot fi atacati cu bate si furci, pe modelul bulgaresc - aici bat cei care scriu texte incendiare precum cel citat de mine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!