vineri, 10 februarie 2012

Faceti-va bine (56)

Cimbrul de cultură
Denumirea știinţifică: Satureja hortensis.
Denumiri populare: lămâioară, lămâiţă, iarba cucului.
Prezentare. Cimbrul de cultură este o erbacee anuală, înaltă de 10 – 15 cm. Crește în tufe. Florile sale sunt foarte mici, în nuanţe roz sau violet, inflorescenţa fiind oarecum asemănătoare cu un spic. Asemenea cimbrișorului, crește bine în locurile cu lumină puternică. Pentru terapii obișnuite se recoltează toată planta. În scopul obţinerii de preparate foarte puternice se culege, însă, doar partea superioară a plantei, mai fragedă și cu flori.

Substanţe active importante: ulei eteric, cineol, timol, compuși amari, carvacrol.
Întrebuinţări. Cimbrul de cultură este un agent antiseptic și antispastic (cu efecte notabile în reglarea  activităţii  stomacale  și  intestinale),  precum  și un expectorant deosebit de activ. Are efecte în astmul bronșic, tuse, dischinezii biliare, enterocolite. Contribuie la revigorarea coardelor vocale. Mai este folosit, cu succes, în afecţiuni cum ar fi: sciatica, reumatismul, în combaterea anemiilor de primăvară, a anorexiei, dar și  în  tratamentul  împotriva  viermilor intestinali. Se utilizează cu succes în tonifierea părului, precum și în menţinerea igienei bucale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!