luni, 13 februarie 2012

Faceti-va bine (59)

Ciuboţica cucului
Denumire știinţifică: Primula officinalis; Primula elatior.
Denumiri populare: ţâţa vacii, ţâţa oii, anglicea.
Prezentare. Este vorba, de fapt, despre două plante perene, cu un rizom viguros, rădăcini albe, tulpină cu o înălţime de maximum 20 cm. Ambele fac parte din familia primulaceelor.
Ciuboţica  cucului  înflorește  în  aprilie  și  mai.  Florile  sunt  galbene,  dispuse sub formă de umbelă și au un miros abia perceptibil, dar plăcut, tonic. Ciuboţica cucului crește în zonele de stepă, la deal și munte, în luminișuri, pe pajiști, pe fâneţe. Pentru  terapii  se recoltează florile și rizomii, cu tot cu rădăcini. Au valoare medicinală și frunzele, care sunt moi, îngroșate și  bogate  în  vitamina  C.  Din  părţile medicinale ale  acestei plante se prepară decoct,  infuzie, se fac comprese și poţiuni expectorante. Cele mai cunoscute și mai utilizate preparate din ciuboţica cucului sunt infuzia și decoctul.
Substanţe active importante: saponozidele, potasiu, calciu, vitamina C, enzime.
Întrebuinţări. Sub formă de decoct, preparatul din ciuboţica cucului este eficient în  tratarea afecţiunilor  pulmonare. Totodată, este un bun expectorant, fluidizând mucoasele de pe căile respiratorii. Ciuboţica cucului are, de asemenea, efecte asupra nervilor, reduce febra și ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea și fluidizarea compușilor din aparatul respirator. Cu ciuboţica cucului se combate și tusea uscată. Preparatele din ciuboţica cucului sunt utilizate și în afecţiuni ale rinichiului și ale stomacului (mai ales în cazul contracţiilor acestuia pe fond nervos).
Ciuboţica cucului este întrebuinţată și în alimentaţia naturistă, cel mai cunoscut și tentant produs fiind salata de flori de ciuboţica cucului, peste care se toarnă miere sau un sirop. Primăvara, florile de ciuboţica cucului se pun în camera de dormit, pentru a favoriza un somn profund și odihnitor.
Atenţie! Folosit în cantităţi mari, ceaiul de ciuboţica cucului poate produce iritaţiiale tubului digestiv și chiar vomă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!