miercuri, 15 februarie 2012

Faceti-va bine (60)

Ciumăfaia
Denumire știinţifică: Datura stramonium.
Denumire populară: laur, bolăndariţă.
Prezentare. Ciumăfaia este o erbacee anuală, cu o înălţime la maturitate de până la doi metri. Aparţine familiei solanaceelor. Ciumăfaia crește în flora spontană, mai ales prin locurile părăsite, în zonele unde au fost construcţii, pe maidane, la marginea platformelor de gunoi. Rădăcina giumăfaiei este foarte dezvoltată (între 30 și 50 centimetri lungime și între doi și cinci centimetrigrosime). Tulpina se ramifică, iar în vârful fiecărei ramuri apare o floare.
Frunzele sunt de mari dimensiuni, în jur de 25 – 30 cm lungime și 20 – 25 cm lăţime, iar florile, albe, au formă  de  pâlnie.  Ciumăfaia înflorește în partea a  doua  a  verii,  prin  iulie-august. Întreaga  plantă de ciumăfaie are un miros specific, neplăcut. Fructul este o capsulă ovoidală, cu ţepi moi, asemănătoare cu fructul castanului sălbatic. Datorită importanţei sale medicinale,  ciumăfaia  poate fi întâlnită și în cultură separată, varianta cultivată fiind ceva mai dezvoltată decât cea din flora spontană. Părţile cu importanţă medicinală  sunt  frunzele, florile și seminţele, din care se prepară prafuri, tincturi, diferite extracte, siropuri, comprese,  ţigări  antiastmatice.  Cu pulberea de ciumăfaie se pot face și inhalaţii.
Ciumăfaia  este  o  plantă  foarte  toxică  și  se  impune o mare  atenţie  în utilizarea ei.
Substanţe active importante: hiosciamina, atropina, scopolamina.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de ciumăfaie pot fi utilizate ca agenţi sedativi pentru sistemul nervos central. Acţionează cu succes și în calmarea spasmelor. De asemenea, extrasele de ciumăfaie sunt folosite și în chirurgie și oftalmologie. Compusul numit scopolamină este eficient în combaterea răului de mare. Printre afecţiunile tratate cu preparate de ciumăfaie se numără boala Parkinson, astmul pe fond nervos, stările de agitaţie, nevralgiile.
Hiosciamina, atropina și scopolamina sunt substanţe foarte importante pentru industria farmaceutică, fapt ce face ca această plantă atât de toxică și atât de neplăcut mirositoare, să fie foarte căutată.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!