luni, 20 februarie 2012

Greva foamei

Exista niste oameni in Romania care fac, din cand in cand, greva foamei. Spun asta fara nicio urma de ironie. Ei protesteaza impotriva incalcarii unor principii fundamentale, de ordin moral sau legal. Este dreptul lor sa aleaga orice mod pasnic de protest, inclusiv greva foamei. Tot ce vreau este sa pun in discutie utilitatea unor astfel de proteste. Si o sa ma refer, pentru a nu discuta in abstract, la cazul lui Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie din Bucuresti. Acest om se afla in greva foamei din 21 noiembrie 2011, pentru a obtine urmatoarele: aplicarea legii lustratiei, a legii imprescribilitatii crimelor impotriva umanitatii si a legii recunostintei fata de eroii revolutiei anticomuniste. De-a lungul vremii, el s-a mai aflat de trei ori in greva foamei si, din cate stiu, nu a rezolvat nimic sau aproape nimic. Si, din cate poate deduce oricine, nici nu va rezolva vreodata ceva, decat daca va trai cat Matusalem si va apuca sa-i vada murind pe cei care impiedica aplicarea legii lustratiei.

Imi amintesc de o intrunire de prin 2007 a Societatii Timisoara - al carei membru sunt, unde s-a spus limpede ca legea lustratiei era tinuta pe loc de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Aparent de necrezut - Olteanu era liberal de vaza iar liberalii sustineau legea lustratiei. Si atunci? Probabil ca Olteanu a facut servicii de tipul asta unor pesedisti (printre care primul lustrabil ar fi Ion Iliescu). Mai tarziu, a ajuns viceguvernator al BNR. Cum scria presa vremii: "Bogdan Olteanu a venit pe turnanta, sustinut de PNL si PSD, reusind sa preia functia de viceguvernator, care a fost ocupata pana acum de Eugen Dijmarescu."
Sub Boc, legea lustratiei a fost adoptata, insa nu se aplica. Si atunci Doru Maries a inceput o noua greva a foamei. Poate ca din toate revendicarile lui, va fi rezolvata una mai putin importanta, cum ar fi cea ci imprescribilitatea. Nu exclud ca niste oameni sa fi intarziat aplicarea ei tocmai ca sa o foloseasca drept moneda de schimb cand Maries va intra din nou in greva pentru lustratie. 
Ceea ce vreau sa spun este cat se poate de sumbru: atunci cand clasa politica nu vrea sa fie aplicata o lege, ea nu se va aplica indiferent de actiunile unor oameni precum Doru Maries. Si el stie asta, cu siguranta. Atunci de ce mai face greva foamei? Raspunsul ar putea fi: "pentru ca poate". Iarasi nu e vorba de vreo ironie. Omul asta poate sa stea nemancat luni de zile. Pentru el nu e o chestie dificila. Restul lumii il priveste cu mirare, inchipuindu-si cat de mult sufera etc. Dar lucrurile nu stau asa. Intamplarea face ca un amic de-al meu a cunoscut in Timisoara pe cineva care se infometeaza din ratiuni, sa zicem, spirituale. El rezista lejer cate 40 de zile (cat a stat Cristos nemancat cand a fost ispitit). Teoria lui este ca omul poate trai foarte multa vreme fara mancare. 
Lui Doru Maries ii vine usor sa stea in greva foamei si atunci foloseste asta pentru diverse revendicari indreptatite. Cred ca de lucrul asta s-au prins si guvernantii, s-a prins si presa. De aia nici macar nu s-a auzit de cele peste 90 de zile de cand Maries sta in greva. Sunt sigur ca se va gasi o solutie pentru ca protestul sa inceteze, chiar daca, mai nou, Maries ameninta ca isi va da foc. Amenintarea asta, chiar si pusa in aplicare, nu va determina aplicarea legii lustratiei. Batranul kominternist Ion Iliescu va candida si va intra din nou in Parlament, iar Doru Maries ii va striga din nou ca este un criminal. Asta este tot.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!