marți, 14 februarie 2012

Sondajul

Vad in presa un sondaj facut in randul tinerilor. Se pare ca modelele lor in viata sunt Bruce Lee, Cristian Tudor Popescu, Mircea Badea si Ion Tiriac. Trebuie sa recunosc ca la o anumita varsta si eu l-am avut ca model de urmat pe Bruce Lee. Cu toate astea, am facut facultatea de matematica, am scris carti, am fost un profesor de mate bunicel, asa ca ma gandesc la faptul ca tinerii de azi care vad in Bruce Lee un model nu sunt impliciti pierduti pentru societate. Cred ca o sa le treaca. 

Despre Tiriac, nu stiu exact daca ma bucur sa aflu ca un tanar roman, unul singur, il are ca model in viata. Probabil ca unii isi doresc sa aiba banii lui Tiriac. OK, ma numar si eu printre aceia, chiar daca nu sunt tanar. Cand insa iti faci un model in viata dintr-un om, trebuie sa te gandesti ca pana la a ajunge ca el trebuie sa parcurgi niste pasi. Si eu nu sunt sigur ca e de dorit sa faci ce a facut Tiriac ca sa aiba acum miliardul lui de euro. Pentru ca in Romania si-a facut el banii si asta a insemnat sa se dea bine pe langa tot felul de politicieni, sa actioneze de multe ori la limita legii, sa organizeze maceluri de mistreti pentru distractia unor puternici ai zilei etc. Nu stiu daca merita.
Ei, dar cand vine vorba de Badea si de CTP, lucrurile se schimba. Parerea mea e ca a-ti face model din oameni de felul lor este profund gresit si periculos. Cine sunt acesti doi oameni? Ii poti descrie simplu, in cateva cuvinte: niste indivizi care stau in barlogurile lor si improasca mizerii asupra celorlalti oameni. S-au improscat si intre ei la un moment dat, dupa care au facut pace. Ei bine, ce poate sa ii placa unui tanar la oricare dintre acesti doi homunculi? Faptul ca pot sa injure murdar? Ca stiu sa fie plastici in abjectie? Daca e asa, atunci cu adevarat este grav. Pentru ca nu pot sa imi imaginez ce fel de om se pregateste sa devina un tanar care se uita seara de seara la Badea si care, probabil, se antreneaza pe la scoala pe colegii lui in arta aruncatului cu cacat. Ei, de aia spun eu ca "revolutia bunului simt" nu doar contra politicienilor ar trebui sa porneasca, ci si impotriva mizeriei morale pe care, in viziunea mea, o intruchipeaza cu brio Mircea Badea, Cristian Tudor Popescu, Sorin Rosca Stanescu, Cornel Nistorescu etc, etc.
     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!