duminică, 25 martie 2012

Faceti-va bine (84)

Dafinul
Denumire ştiinţifică: Laurus nobilis.
Denumire populară: laur.
Prezentare. Dafinul este planta gloriei, a glorioşilor, a învingătorilor. Cunoscut şi sub numele de laur, dafinul a făcut istorie în Antichitate, fiind considerat o plantă nobilă. Este un arbore de mică înălţime – maximum 10 metri – ce-şi are originile în zona Mediteranei. Aparţine familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru această grupare de plante. Frunzele dafinului au formă ovală, margini ondulate, sunt consistente şi lucioase. Pe faţă, au o culoare verde închis, cerată. Florile dafinului sunt mici, de culoare alb-gălbuie. Fructul este o boabă alungită. Întreaga plantă, dar mai ales frunzele, emană un miros specific, plăcut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multă vreme, nu numai pe capul celor atinşi de aripa gloriei, ci şi în oalele de gătit, ale noastre, ale tuturor. Dafinul este, în prezent, un condiment recunoscut de bucătăria universală. Dincolo de această calitate, dafinul are, însă şi o serie de proprietăţi medicinale semnificative.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele şi fructele, din care se prepară infuzie, decoct, unguent. Atât din frunzele de dafin, cât şi din fructe, se obţine un ulei – uleiul de dafin – numit şi unt de dafin, mult căutat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina durerile. Uleiul de dafin este întrebuinţat şi în industria farmaceutică.
Substanţe active importante: uleiul eteric şi derivatele acestuia.
Întrebuinţări. Dafinul face bine pe întreg traiectul gastro-intestinal, precum şi în sistemele respirator, muscular şi nervos. Mai mult decât atât, dafinul este un diuretic activ, contribuind chiar şi la declanşarea ciclului menstrual. Dafinul, sub formă de infuzie sau decoct, revigorează activitatea stomacală şi intestinală, asigurând echilibrul la acest nivel. Este folosit şi în combaterea bronşitele cronice, a gripei, insomniilor, infecţiilor buco - faringiene, durerilor de piept, sinuzitelor. Desigur, dafinul are asemenea efecte şi atunci când este folosit drept condiment, numai că amploarea e mai redusă, dată fiind cantitatea mică de frunze puse în mâncare - în primul rând pentru aroma lor şi nu în scopuri medicinale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!