miercuri, 28 martie 2012

Pelikan

Hotelul în care locuim temporar se numește Pelikan. Iată cum te întâmpină el:




Clădirea asta lungă arată a orice în afară de hotel. Și, într-adevăr, aici a fost o fabrică - renumita fabrică de cerneală Pelikan. Poze imense de epocă stau atârnate pe pereții holului de la intrare, amintindu-ți că aici, unde tu mănânci, bei și dormi, înainte vreme se muncea de zor. Uite:


Observați că toate sunt compuse din trei bucăți, care te duc cu gândul la marile triptice religioase. Poate că asta au și avut în vedere, cine știe.
Din camera noastră se vede următorul peisaj - nu prea romantic:
So, m-am informat și iată ce am aflat:
1838: Chimistul Carl Hornemann a înființat propria fabrică de cerneală în Hanover, Germania
1863: Günther Wagner a obținut poziția de chimist și director de fabrică. El a preluat compania în 1871 și a înregistrat emblema familiei sale, care era un pelican, ca și logo al companiei în 1878. A fost una dintre primele mărci germane.
1896: Pelikan a început să producă tuș. Companiile străine care dominau acest segment de piață nu au mai putut concura.
1929: Acesta a fost anul în care s-a născut stiloul Pelikan. A ajuns cunoscut pentru culoarea verde, fluxul de cerneală inovator din punct de vedere tehnic și fereastra transparentă pentru nivelul cernelii. Mecanismul cu piston diferențial a fost o adevarată revoluție în acea vreme
1931: Pelikan a lansat prima cutie de acuarele, sub numele de 735 D/12. A fost prima dată când acuarelele opace au devenit disponibile pentru elevi.
1938: Catalogul aniversării a 100 de ani a fost proiectat de profesorul OHW Hadank, același om care a redesenat logo-ul Pelikan în forma în care aceasta rămâne pentru următorii 60 de ani
1978: Gama de produse a fost extinsă la hobby și jocuri
1982: Extinderea excesivă a gamei de produse și o preluare a companiei Lumoprint Fotocopiator în Hamburg a dus în cele din urmă la insolvență.
1996: Goodace, companie condusă de Hooi Keat Loo, din Malaysia, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Pelikan Holding
2003: La 125 de ani de la înregristrare, logo-ul Pelikan a fost modificat
2007: În ianuarie, Pelikan International Corporation Berhad (PICB) - Malaezia a anunțat că Adunarea Generală Extraordinară a aprobat achiziționarea Hardcopy Pelikan Holding AG, care de acum înainte, din punct de vedere legal, face parte din grupul Pelikan.
2010: Pelikan International Corporation Berhad achiziționează Herlitz AG, inclusiv Logistikzentrum Falkensee.
In plus, această firmă a produs și lipiciul tinereții mele (și nu numai, bineînțeles) cu numele de pelicanol. Remember?
Iată și logo-ul Pelikan, care se găsește inclusv pe Sheraton:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!