vineri, 13 aprilie 2012

Diletantism nerusinat

Destui dintre cei care au terminat un liceu au obiceiul sa spuna chestii de genul "din toate materiile, cel mai mult am urat matematica". Foarte bine, spun eu. Ce-ar fi daca toata lumea ar iubi matematica sau macar ar intelege-o? Eu cred ca ar fi un dezastru urias. Stiintele exacte nu sunt pentru mase, exact ca psihologia, sculptura sau stomatologia. Asa ca eu nu ma mir deloc cand aud textele astea cu "cel mai mult am urat". Mi se pare firesc sa existe o minoritate a matematicienilor, o minoritate a violonistilor, una a jongleurilor sau una a egiptologilor. Pentru marea masa exista destule ocupatii: comentatul de fotbal, bautul de bere, injuratul de guverne etc.
Ceea ce ma irita la culme este diletantismul exhibat fara sfiala. Exista oameni care cred ca inteleg cu ce se mananca matematica, biochimia, muzica, ingineria genetica, marketingul, coregrafia, cibernetica si asa mai departe. Ei cred ca au o intelegere globala, isi inchipuie ca l-au descoperit pe UNU si ca toate tainele universului s-au deschis pentru ei. Acesti indivizi nu pregeta sa intre in spatiul public si sa-si expuna acolo, ca niste rufe puse la intins, ignoranta.
Din intamplare, am dat peste unul dintre textele unui asemenea diletant, postat pe blogul lui globalist si care se ocupa de numarul 'Pi". O sa-l reproduc aici si apoi o sa fac unele mici comentarii.

Pi – numar transcendent
„Pi” este raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul acestuia şi este un numar iraţional, adică este o fracţie zecimală cu un numar nesfârsit de zecimale, deci infinit şi neperiodic, deoarece nimeni n-a descoperit vreun model de repetare a zecimalelor sale, deşi există grupe de cifre care se repetă, ca 7777 şi chiar 999999.
La o trecere rapidă prin istoricul acestui numar, vedem că era cunoscut înca din vechime; egiptenii îl cunoşteau, dar nu aşa cum îl ştim noi astăzi, ei estimând acest raport ca fiind 3,1604, o valoare mai mare ca cea cunoscută astazi; babilonienii au calculat = 3,125; la fel caldeeni, evreii şi chinezii care îl considerau egal cu 3.
Nu se stie exact cine şi-a dat seama că este constant indiferent de marimea cercului, dar se ştie că numarul 3,14... este denumit „constanta lui Arhimede”, deoarece acesta a inventat formula „circumferinta = diametrul x 3,14; prin aceasta, Arhimede a rescris istoria matematicii. De altfel, în antichitate se spunea că „nu exista forme la fel de sacre ca cercul sau sfera. De aceea Dumnezeu a facut Soarele şi Luna, precum şi celelalte stele - sfere”, căci fără, cercul şi sfera, simbolurile perfecţiunii, nu se pot defini. De-a lungul timpului acest numar interesant a fost studiat cu asiduitate şi abia prin anul 200 era noastră, s-a ajuns la valoarea lui = 3,1415...
Acest numar poate fi regăsit în formulele folosite în fizică, inginerie aplicată, în electricitate şi electronică, în probabilităţi, proiectări de structuri şi navigaţie şi multe altele. Astăzi, cu ajutorul calculatoarelor performante s-a ajuns la calcularea unui număr extrem de mare de zecimale ale lui şi ne putem întreba, cine are nevoie de miliardele lui de zecimale, dar vedeţi că misterul şi magia acestui număr aprinde imaginaţia multora.
Curiozitati
Acest număr nu poate fi scris sub formă de fracţie şi nu poate fi calculat cu exactitate; când este scris cu zecimale, pur şi simplu, numărul lor nu se mai sfârşeşte. Astfel este explicabil cum, câţiva fani ai acestui număr au instituit „Ziua Mondială a Numărului Pi”, care se sărbătoreşte în fiecare an, în luna a 3-a (martie), ziua 14, când ei se întâlnesc - cum altfel? - la ora 1,59, adica la... 3,14159... adica după cum arată numărul cu cinci zecimale!
De curând, am aflat despre concursuri „Mister Pi” şi în România, când altcândva, decât în martie, în ziua a 14-a, la ora 1,59.
Exista un japonez, pe numele sau Akira Haraguchi, care susţine că poate recita 100.000 de zecimale ale lui şi că încearcă să descopere povestea acestui număr fascinant. Mai este şi un american, deţinatorul recordului SUA de memorare a zecimalelor lui, cu 12.887 zecimale. Acesta se numeşte Mark Umile şi a compus chiar o oda-poem închinată acestui numar, zisî „Piem”.
Dar ode, poeme, poezii şi alte lucrări literare, care pot ajuta la memorarea zecimalelor, s-au compus în multe alte limbi, inclusiv în limba româna.
În anul 2005, chinezul Chao Lu, student la chimie, a recitat primele 67.890 de zecimale ale lui, de-a lungul a 24 de ore, înregistrat fiind pe mai mult de 26 de casete video, pentru a fi transmise spre validare Cărţii Recordurilor Guiness.
Acest număr interesant nu este folosit în numerologie, deoarece este un numar iraţional; dar în vieţile noastre el poate intra sub forma platourilor sau farfuriilor, rotunde ca cercul sau sub forma unei mingi oarecare, sub forma de sferă.
Deşi este studiat de mai bine de 5000 de ani, nu este încă îndeajuns de cunoscut, el rămânând un numar ciudat, cu multe taine, care mai pot oferi surprize.
Dar noi, muritorii de rând, oare ce vom face cu miliardele nesfarsite de zecimale ale lui?
Oricum, se pare că nu degeaba au mâncat Adam şi Eva din pomul cunoaşterii...

Foarte probabil, parti importante din acest text provin din vastele campuri ale Internetului, de unde au fost traduse defectuos. Spre exemplu, o oda-poem închinată acestui numar, zisî „Piem” nu inseamna absolut nimic. Termenul "piem" este folosit pentru a desemna o combinatie de doua cuvinte, cam cum ar veni, la noi, Tolstoievski. Prin combinarea dintre Pi si Poem, iese, evident, Piem, lucru pe care diletantul nostru nu-l poate intelege.  
Ceea ce mi se pare deosebit de iritant este ceea ce comenteaza persoana respectiva, atunci cand nu traduce aberant din engleza. Voi insista putin pe marginea ultimelor cateva grozavii din acest text penibil.
Acest număr interesant nu este folosit în numerologie, deoarece este un numar iraţional; dar în vieţile noastre el poate intra sub forma platourilor sau farfuriilor, rotunde ca cercul sau sub forma unei mingi oarecare, sub forma de sferă.
Deşi este studiat de mai bine de 5000 de ani, nu este încă îndeajuns de cunoscut, el rămânând un numar ciudat, cu multe taine, care mai pot oferi surprize.
Dar noi, muritorii de rând, oare ce vom face cu miliardele nesfarsite de zecimale ale lui?
Oricum, se pare că nu degeaba au mâncat Adam şi Eva din pomul cunoaşterii...
Te doare mintea cand citesti imbecilitatile astea. Asadar Pi intra in viata omului sub forma unui platou sau a unei farfurii. Puteti intelege asa ceva? Dar de ce nu sub forma rotilor de la masina, sau a galetilor de gunoi? Si cum vina asta "sub forma"? Pi este un numar cu o infinitate de zecimale. Cum poate el sa apara sub forma unei farfurii? Numai diletantul nostru poate sa stie. 
Dar oare ce poate sa insemne farfurii "rotunde ca cercul"? Poate ceva sa fie rotund ca altceva? Rotund ca un triunghi, sau ca un stejar? Nu, rotund exact asta inseamna: in forma de cerc. Dar diletanta asta (ca intre timp am constatat ca e vorba de o doamna sau domnisoara), mai comite una: Pi intra in vietile noastre "sub forma unei mingi oarecare, sub forma de sfera". Naiba sa mai inteleaga ceva de aici.
Mai departe, diletanta se intreaba filosofic ce vom face noi, muritorii de rand, cu miliardele de zecimale ale lui Pi. Pai ii sugerez eu ceva: o placinta, care va fi servita pe farfuriile rotunde ca cercul. E bine? 
In sfarsit, apoteoza: "Oricum, se pare ca nu degeaba au mancat Adam si Eva din pomul cunoasterii" Exceptionala descoperire! Nu degeaba, ci ca sa calculeze miliarde de zecimale ale lui Pi. Daca nu mancau, nu mai calculau nimic, ii tinea Dumnezeu in Gradina Raiului. Asa insa, i-a trimis pe pamant sa calculeze. Bravo, diletanto!
PS. Daca observa cineva vreo legatura intre titlul acestui text imbecil si continutul lui, sa-mi spuna si mie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!