marți, 17 aprilie 2012

Faceti-va bine (92)

Dracila
Denumire ştiinţifică: Berberis Vulgaris.
Denumire populară: dracină, gard viu, drăgină, lemn galben.
Prezentare. Dracila este un arbust foarte spinos, cu o înălţime de până la trei metri. Face parte din familia berberidaceelor. Dracila dezvoltă nişte rădăcini foarte puternice, de un galben intens la interior şi galben-maro la nivelul coajei. Aceste rădăcini o ajută să se regenereze, chiar dacă este distrusă. Tulpina este rămuroasă şi bine înarmată cu spini cafenii sau galbeni. Frunzele sunt alterne. Florile, grupate în nişte ciorchini de circa şase centimetri lungime, au culoarea galbenă. dracila înfloreşte la sfârşitul primăverii şi începutul verii.
Fructul său este o bobiţă alungită, comestibilă, cu gust acru, astringent. Dracila este prezentă mai ales în zonele deluroase, prin tufărişuri, la marginea pădurilor, pe câmp în zonele accidentate. Preferă locurile însorite. Este cultivată şi ca arbust ornamental sau în loc de gard, datorită spinilor neiertători. Pentru uz medicinal se recoltează fructele, frunzele, coaja, rădăcinile şi florile din care se prepară infuzie, tincturi, extracte, sirop. Fructele sunt folosite şi în alimentaţie, fiind bune pentru dulceaţă şi pentru preparate de patiserie.
Substanţe active importante: două substanţe specifice numite barberina şi oxiacantina, prezente în scoarţă şi rădăcini, acid malic şi vitamina C în fructe.
Întrebuinţări. Majoritatea specialiştilor sunt de acord asupra faptului că preparatele pe bază de dracilă acţionează benefic în cazul afecţiunilor hepato - biliare. Extractele de dracilă sporesc de două-trei ori secreţia bilei, sporind şi calitatea produselor biliare. Preparatele din frunze de dracilă măresc contracţiile uterine, fiind indicate şi în tratamentul colicilor biliare. Dracila este un agent de regularizare a activităţii gastro - intestinale, fiind un bun laxativ şi un diuretic eficient. Alte utilizări în terapii medicinale: în cazuri de hepatită, icter, gută, reumatism, varice, hemoroizi, scorbut.
În prezent, este tot mai acreditată ideea potrivit căreia un consum moderat şi cvasi-permanent de preparate de dracilă (dulceţuri, jeleuri) ar acţiona în mod preventiv împotriva unor cancere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!