joi, 26 aprilie 2012

Retragerea "reperului"

In sfarsit, Timisoara scapa de aceasta piaza-rea pe nume Ciuhandu. Individul a anuntat ca nu mai candideaza. Din pacate, nu a luat aceasta hotarare dupa primul mandat, drept pentru care a condus capitala Banatului timp de 16 ani. Si nu a facut absolut nimic in afara de declaratii, fitze, ifose si vaicareli (nu primim bani de la Bucuresti etc). Daca as face o lista cu problemele pe care le-am gasit in oras acum zece ani si care sunt in continuare probleme, nu mi-ar ajunge un parsec sa le insirui. In toti acesti ani, Ciuhandu a fost impins sa candideze la presedintia PNTCD - partid pe care l-a ruinat degraba, apoi i-a intrat in cap ca e un model demn de urmat si un reper moral cel putin de talia lui Coposu, dupa care i s-a urcat la cap atat de mult incat a candidat si pentru un fotoliu la Cotroceni - moment in care romanii i-au acordat ceva in jur de 1% - cam cat primeau Iosipescu Zambra si Bratianu - Cartof pe vremea cand candidau si ei la diverse functii. Dupa ce a dat chix peste tot, Ciuhandu s-a retras in primarie si si-a vazut linistit de ale lui (si ale fiului). Acum, vezi Doamne, vrea sa stea cu familia. Duca-se.
Reperu' moral

Ce face Ciuhandu prin gestul lui nu e nimic altceva decat un fel de dat cu tifla: "Bai fraierilor, un dinozaur ca mine sta cat vrea el la primarie. Daca mai vreau, mai iau un mandat, dar eu nu mai vreau, e clar?" Si, in fond, are dreptate, se va vedea asta in scurt timp, cand marea majoritate a primarilor vor fi realesi precum Ceausescu la congresele lui. Asta n-a inteles raposatul, ca ar fi putut sa stea in fruntea turmei si fara teroare, doar prin manipulare. Daca intelegea, ne mai conducea si acum.
In Romania, un primar nu are decat doua griji: cum sa faca sa fie ales again and again si cum sa le demonstreze cetatenilor ca a avut toate bunele intentii, dar a fost impiedicat sa le puna in aplicare. Asta a facut si Ciuhandu timp de patru mandate. Orasul arata ca in anii 40, circulatia e sufocata, nu sunt parcari, gunoaiele sunt pretutindeni, strazile si trotuarele sunt praf, tigania e la ea acasa, boschetarii devalizeaza tomberoanele zi si noapte, cainii vagabonzi misuna peste tot, regiile jupoaie populatia, dar Ciuhandu o tine una si buna: "Bucurestii nu ne dau bani". De multe ori m-am intrebat: daca un primar nu poate face nimic din motive care tin de el, de fiu-sau sau de reaua intocmire a vazduhului, de ce se cramponeaza 16 ani de putere? De ce nu lasa pe altul care poate, vrea si chiar stie ce e de facut? 
In tot cazul, plecarea acestui individ reprezinta o sansa pentru oras. Important e cine va veni in loc. Se aude ca din partea taranistilor candideaza viceprimarul Orza - mana dreapta a lui Ciuhandu in toti acesti ani. Daca iese el, toata treaba pare a fi o simpla rocada. Vom trai si vom vedea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!