joi, 28 iunie 2012

Faceti-va bine (115)

Gălbenelele
Denumire ştiinţifică: Calendula officinalis. 
Denumiri populare: rujuliţă, călinică, filimică, ochi galben. 
Prezentare. Gălbenelele sunt plante anuale ce pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol. Aceste plante sunt, totuşi, iubitoare de lumină. Fac parte din familia compozitelor. Tulpina este puternic ramificată, iar frunzele sunt alterne, uşor alungite. În capătul ramurilor se află inflorescenţele sub formă de capitule, cu flori galbene sau chiar portocalii.

Inflorescenţele şi mai ales petalele, au importanţă medicinală, fiind foarte căutate şi de industria cosmetică. Pentru uz medicinal se prepară infuzie, decoct, tinctură, extract moale, comprese, unguent. De asemenea, se aplică, mai ales pe negi şi bătături, planta proaspătă, uşor zdrobită. 
Substanţe active importante: ulei eteric, caroten, gume, rezine, substanţe amare, acid malic, vitamina C, saponine, precum şi un compus specific – calendulina.
Întrebuinţări. În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând – ţinta fiind ulcerul şi gastritele. Efectele infuziei de gălbenele asupra organismului sunt numeroase: sedativ, sudorific, antiinflamator gastro-intestinal, cicatrizant, factor de influenţă în buna circulaţie a sângelui – mai ales la nivel periferic. Infuzia de gălbenele stimulează secreţia gastrică. Această infuzie de gălbenele este şi un bun agent de provocare a menstrelor.
Gălbenelele sunt eficiente şi în tratamente asupra gastritei hiperacide, ulceruluigastroduodenal, dischineziilor biliare. Pentru uz extern, gălbenelele sunt recomandate, sub formă de băi şi cataplasme, în tricomonoză vaginală, eczeme, răni, chiar şi în degerături sau arsuri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!