marți, 19 iunie 2012

Draga noastră mocirlă

După cum a aflat toată lumea, primul ministru al României, Victor Ponta, este acuzat de plagiat. Mai precis, două prestigioase publicații internaționale, Nature și Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris că mai bine de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta este copiată după diverși autori. Omul care a descoperit plagiatul este Marius Andruh, președintele Consiliului pentru Recunoașterea Diplomelor Universitare. "Indiciile privind plagiatul sunt copleșitoare", a declarat acesta.
Întrebat cum comentează, Victor Ponta a rostit unicul text pe care ar fi putut să-l rostească un pesedist: „În spatele acuzațiilor de plagiat se ascunde Traian Băsescu”.
Întrebarea, desigur, nu este cine se află în spate, ci dacă Ponta a plagiat sau nu. Aceasta este singura, unica mare chestiune despre care trebuie discutat și nu cine este în spatele dezvăluirii. Pentru că atunci când un cetățean este acuzat că a furat ceva, problema nu e cine face acuzația ci dacă ea este reală. Dacă este reală, omul este trimis la închisoare, dacă nu, atunci se întoarce împotriva celui care a făcut denunțul calomnios și lucrurile se răstoarnă.
Ca orice politician dâmbovițean, Ponta aruncă praf în ochii românilor, căutând să deplaseze centrul de greutate al chestiunii pe cu totul alte coordonate. El crede că dacă face referire la Băsescu, imediat toată lumea o să uite de plagiat. Ei bine, nu toată lumea o să facă asta. Pe mine de exemplu nu mă interesează în acest moment dacă acuzația de plagiat e făcută de Băsescu, de Funeriu, de Antonescu sau de Voiculescu. Pe mine mă interesează dacă guvernul țării mele e condus de un tip curat sau de un hoț. Asta e tot. Dacă Ponta e un tip curat e OK, mergem cu el înainte. Dar dacă e un hoț, atunci nu cred că pot să acord credit spuselor și acțiunilor lui.
Din păcate, mulți români nu sunt interesați de astfel de lucruri. Pentru ei este perfect admisibil să ai în fruntea guvernului sau a țării un om corupt sau un hoț dovedit. Așa că în vreme ce Europa crește, noi rămânem pe loc, în mica și iubita noastră mocirlă, prin care colcăie băieți deștepți care fură energie, securiști, mineri bătăuși, plagiatori, combinagii, maneliști, manipulatori, cocalari, vadimi etc etc. Nu degeaba spunea Chesterton că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!