vineri, 1 iunie 2012

O decizie definitiva

Aflu, cu oarecare intarziere, de condamnarea definitiva a unui fost ministru roman, pe  numele lui Ioan Avram Muresan. Iata cum suna stirea:
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, la sapte ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, deturnare de fonduri si fals intelectual. Decizia este definitiva.

L-am cunoscut pe Muresan, in vremea in care eram membru activ al PNTCD si el era ministru. Organizasem atunci un eveniment la hotelurile din Furnica, la care era si el invitat. Primul contact a fost neobisnuit: omul a intrat in vila unde urma sa locuiasca, in sufragerie a vazut masa pe care inca nu fusese adusa mancarea si a inceput sa faca urat - ii trebuia mancare si ea nu era in exact acea secunda pe masa. Problema s-a remediat rapid, platourile au fost aduse si Muresan s-a linistit pentru moment. Dar imediat a comentat ca aia nu e mancare, ca sunt numai mizilicuri etc. Abia dupa ce au sosit friptanele, s-a potolit cu adevarat. Aveam sa-mi amintesc de faza asta cand a izbucnit scandalui cu el si Remes, in legatura cu o spaga in palinca si caltabosi.
Dupa masa, am iesit pe terasa. Eram multi acolo, invitati de la Bucuresti dar si cativa dintre taranistii sinaieni. Muresan statea rezemat de balustrada si ii explica nu mai stiu cui cum stau lucrurile cu agricultura. Facea gesturi largi, teatrale, folosea cuvinte mari, parca desprinse din discursurile intemeietorilor de natiuni. La un moment dat a spus ceva de genul "in spatele meu e un adevarat imperiu" si si-a rotit mana dreapta intr-un gest imperial, atotcuprinzator. Cu imaginea asta am ramas eu in minte si ea mi-a revenit acum, afland ca Muresan a fost condamnat la inchisoare. 
Nu am de ce sa ma bucur. Nu pot decat sa ma gandesc ca asemeni lui Muresan sunt multi altii, de la toate partidele, unii dintre ei cu mult mai ticalosi, cu mult mai paranoici, cu mult mai lacomi si ca, intr-un fel, fostul ministru plateste in locul lor. Pentru ca s-au cerut capete importante, s-a livrat un cap important. Cel mai putin important dintre toate. Ceilalti vor scapa in continuare, procesele lor se vor tergiversa kafkian, faptele lor se vor prescrie. Peste sapte ani, sau peste numai jumatate din ei, cand Ioan Avram Muresan va iesi de la puscarie, in politica vor colcai aceiasi oameni, aceiasi impostori, aceiasi infractori, de mana cu aceiasi judecatori corupti sau lasi, iar noi vom injura la fel de infundat, blestemand ghinionul care ne-a facut sa ne nastem in Romania. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!