vineri, 29 iunie 2012

Povestea adevarată a Bestiei din Gevaudan (Partea II)


Bucuria străbate ţinutul. Animalul este disecat de chirurgul Boulanger. În procesul-verbal redactat de Beauterne, se poate citi această introducere stranie şi contradictorie: „Noi declarăm prin prezentul proces-verbal semnat de mâna noastră, că nu am mai văzut niciodată un lup care să semene cu acest animal. De aceea credem că ar putea fi Bestia Feroce sau Lupul Mâncător de Oameni care a făcut atâtea ravagii. Şi pentru a fi mai siguri, am cerut să fie desfăcut de către domnul de Boulanger, chirurg expert al regiunii Sauges, în prezenţa a…”. Imediat după redactarea procesului-verbal, s-a trecut la îmbălsămarea şi conservarea animalului. Într-o scrisoare din 23 septembrie către domnul de Ballanvilliers, intendentul provinciei Auvergne, Beauterne îşi exprimă dorinţa de a se efectua o pictură fidelă a animalului vânat, de teamă că îmbălsămarea nu va putea păstra proporţiile şi forma particulară a „lupului”:
M-am găsit atât de grăbit să vă trimit lupul nostru, încât nu am avut onoarea să vă rog foarte stăruitor să îl desenaţi aşa cum este el, mai ales cu capul său mare şi plat până în vârful nasului, gura sa deschisă pentru a arăta colţii săi mari, limba sa, cele două laturi ale dinţilor săi dubli, blana albă pe care o are sub gât, părul său de culoare roşie de pe laturile corpului, şi dunga neagră care merge până în vârful cozii.
În ciuda îmbălsămării cadavrului, chirurgul Charles Jaladon remarcă în raportul său din 27 septembrie că „bestia feroce care a făcut atâtea ravagii în Gevaudan şi în munţii din regiune” a început să putrezească cu repeziciune şi îşi pierde părul, diminuându-şi substanţial şi cu rapiditate dimensiunile din acest motiv. Jaladon mai specifică faptul că proporţiile şi forţa acestui animal sunt în mod evident cu mult superioare celor ale unui lup.
Odată conservată, Fiara este expusă la Versailles, în grădinile Regelui. Mai întâi domnul de Ballanvilliers, cu uimire, apoi însuşi celebrul naturalist Buffon, ezitant, remarcă faptul că fiara arată mai degrabă a hienă decât a lup, dar caracteristicile morfologice (cum ar fi, printre altele, numărul dinţilor) nu permit identificarea fiinţei în acest fel. „Un lup monstruos”, se concluzionează în cele din urmă, nu cu foarte multă fermitate.
Odată cu trecerea timpului, cadavrul animalului omorât de Beauterne continuă să se deterioreze, în ciuda eforturilor specialiştilor. Conform arhivelor, în cele din urmă bucăţile din fiară care totuşi au rămas intacte au fost folosite pentru reconstituirea altor exponate de la Muzeul de Istorie Naturală. Ele se mai află şi astăzi acolo
Ludovic al XV-lea îl felicită pe Beauterne şi îl recompensează ca pe un erou. Toată lumea e mulţumită, mai puţin locuitorii din Gevaudan.
Fie că „lupul” lui Beauterne nu era Fiara, fie că era, aşa cum s-a vehiculat ulterior, „una din Fiare”, uciderile au continuat. Totuşi, ipoteza existenţei a două Fiare nu este susţinută de dovezi şi de declaraţii; martorii au vorbit întotdeauna de un singur monstru.
Imediat ce primele rapoarte şi apeluri au ajuns la autorităţi, semnalându-se noile atacuri, crime şi mutilări, în Gevaudan (dar şi la Curte) s-au ridicat voci care l-au acuzat pe Beauterne de înşelătorie. Parohul Ollier a fost printre primii care, într-o scrisoare din 28 decembrie, a declarat că „Fiara nu e moartă, Fiara nu este un lup”. S-a susţinut chiar că Beauterne ar fi încropit animalul, din trei lupi pe care îi vânase. S-a mai considerat că martorii identificaseră Fiara sub presiunea oamenilor Regelui, dar o făcuseră şovăitor şi unii chiar refuzaseră. Deşi nesusţinute de dovezi materiale, aceste zvonuri au avut un efect cert: când nobilimea locală a cerut ajutorul Regelui pentru o nouă intervenţie, necesară pentru a captura „Bestia cea reală”, Ludovic a ignorat apelul şi a interzis ziarelor centrale să mai publice ştiri pe acest subiect. Oficial, cazul era închis: Beauterne omorâse Fiara.
Asta la Curte. Pentru că în Gevaudan, domnea groaza. Bestia ucidea în continuare, cu aceeaşi frecvenţă şi aceeaşi brutalitate.
Nobilimea locală disperată îl însărcinează pe tânărul şi onorabilul marchiz d’Apcher cu organizarea unei noi vânători. Populaţia îngrozită începe pelerinaje în masă la Notre-Dame-de-Beaulieu şi Notre-Dame-d’Estours. Cu această ocazie, un oarecare Jean Chastel, convins că are de a face cu un demon, topeşte trei medalioane sfinţite cu Fecioara Maria, făcând din ele trei gloanţe de argint (amănunt important, după cum se va vedea…).
La sfârşitul anului 1765, domnul de la Vedrine trage asupra Bestiei şi o nimereşte. În primăvara anului 1766, Pierre Aret trage asupra Fiarei la rândul lui şi o nimereşte şi el. În aceeaşi perioadă, Jean Pierre Loudes aleargă în ajutorul unei fete apucate de Bestie şi reuşeşte să oblige monstrul să îi dea drumul victimei, tăindu-l cu baioneta. În vara aceluiaşi an, 6 bărbaţi înarmaţi cu lănci reuşesc să atace monstrul şi să îl determine să se retragă, dar încercările lor de a-l străpunge dau greş, deoarece lăncile nu au reuşit să îi penetreze pielea (ca şi în cazul semnalat de Portefaix). În august, Anne Chabanel e atacată şi se apără disperată, înjunghiind Fiara de mai multe ori. În septembrie, Barthelemy Simon trage asupra Bestiei, fără vreun efect vizibil. La sfârşitul anului, un ţăran atacat izbuteşte să îi înfigă baioneta deasupra urechii stângi. Pe 6 iunie 1767, Antoine Dentil este atacat şi reuşeşte să se salveze, după ce îi aplică monstrului mai multe lovituri de pumnal.
Pe 19 iunie 1767, după uciderea de către Bestie a unei tinere de 19 ani, marchizul d’Apcher, însoţit de Jean Chastel şi de alţi vânători încercaţi, ia urma Fiarei şi reuşeşte să o împuşte. Ca de obicei, monstrul dispare. Apoi urmeaza ceva foarte ciudat, consemnat ulterior de mai mulţi martori de încredere, inclusiv de către onorabilul marchiz.
Conform declaraţiilor, Jean Chastel a îngenunchiat şi a început să se roage la marginea pădurii, iar Fiara nu s-a lăsat aşteptată şi a venit imediat. Spre stupefacţia tuturor, Bestia a ieşit dintre copaci şi a stat liniştită până ce Chastel şi-a terminat rugăciunea, după care piosul vânător a pus deoparte Biblia, şi-a îndesat în buzunar ochelarii, a dus arma la ochi, a spus: „Fiară, nu vei mai mânca pe nimeni!” şi a tras un singur glonţ de argint. Monstrul a murit pe loc.
Animalul (dacă era un animal) a fost transportat la castelul marchizului. Mai mulţi martori au recunoscut imediat Fiara care îi atacase şi care purta rănile pe care ei i le făcuseră apărându-se. O fată de 19 ani care fusese rănită de Bestie s-a îmbolnăvit de groază la vederea cadavrului. Notarul regal Etienne Marin, asistat de mai mulţi chirurgi şi numeroşi martori, a întocmit un raport detaliat, „a doua zi de la distrugerea Fiarei”. Raportul respectiv, păstrat până în prezent în Arhivele Naţionale ale Franţei (Dosarul nr. F10476 – Fond agricultură), indică: „Acest animal ne pare a fi un lup, dar un lup întrutotul extraordinar şi diferit ca dimensiuni şi înfăţişare de oricare lup care a mai fost văzut vreodată. Aceasta ne-au confirmat-o mai mult de 300 de persoane din toată ţara, venite special să îl vadă; mai mulţi vânători şi nenumăraţi experţi ne-au atras atenţia că acest animal nu seamănă cu lupii decât la coadă şi la partea din spate. Uriaşul cap, de formă pătrată, este monstruos! Botul este scurt, deschiderea gurii imensă, dinţii ca de câine, dar mari, inegali şi neregulaţi, totodată lipiţi unul de altul şi dubli… Ochii, de un roşu strălucitor, sunt dotaţi cu o membrană întrutotul aparte, care pleacă de sub orbită şi acoperă întregul glob ocular. Urechile sunt erecte şi rigide, precum coarne de diavol. Gâtul, foarte gros şi scurt, îi e înconjurat de o coamă deasă, roşie, dungată cu negru. Pe piept are o mare pată albă, în formă de inimă. Blana de pe corp este foarte deasă şi lungă, gri pătată cu negru. Labele uriaşe au patru degete înarmate cu unghii lipite, mult mai lungi şi mai groase decât ale unui lup obişnuit, astfel încât arată întocmai ca nişte copite. Picioarele îi sunt foarte groase, mai ales cele din faţă, şi sunt colorate ca la căprioare. Ni se pare important să menţionăm acest fapt, deoarece nici vânătorii, nici cunoscătorii nu au mai văzut vreodată astfel de culori la un lup. De asemena, coastele sale nu seamană cu cele ale lupilor, ceea ce îi dădea acestui animal libertatea de a se întoarce uşor, pe când coastele lupilor sunt dispuse oblic, nepermiţându-le această facilitate”.
Surprizele nu se opresc aici, ci se amplifică odată cu disecţia Fiarei, aşa cum va consemna în continuare acelaşi notar Marin, într-o scrisoare oficială detaliată: „Ne-am decis să dăm la o parte carnea şi să păstrăm scheletul. Surprinzător, craniul s-a dovedit întrutotul remarcabil. După ce am îndepărtat tegumentele, am observat o creastă osoasă care începea la baza craniului, avea 18 cm înălţime şi se termina descrescând treptat în partea din faţă. Am dat la o parte o bucată de carne constituind masă musculară care cântărea peste 3 kilograme şi care acoperea oasele parietale, având terminaţiile ataşate de maxilar şi de ochi. Odată toate aceste excrescenţe îndepărtate, capul animalului, atât de monstruos în starea sa naturală, nu era mai mare decât un pumn, şi conţinea nu mai mult de două linguri de creier deja putrezit…”. Raportul mai menţionează nemulţumirea domnului de la Mothe că mai mulţi doctori zeloşi şi nepricepuţi au început autopsia înainte de sosirea lui şi astfel „părţile cele mai curioase ale acestui animal nu au mai putut fi examinate”. De asemenea, în stomacul animalului s-au găsit oase de copii.
Raportul conchide: „Ceea ce am onoarea să vă evidenţiez, Monseniore, este faptul că se justifică întrutotul incertitudinea martorilor cu privire la specia Fiarei. Cei care au văzut-o din spate au zis că este un lup. Cei care au văzut-o din faţă însă m-au asigurat că e un Animal Necunoscut. (…) În orice caz, este o specie de care eu nu am cunoştinţă. Trebuie să vă menţionez însă faptul că unii oameni, printre care şi nişte judecători din vecinătate, m-au prevenit că Fiara era de fapt un Vrăjitor”.
Animalul a fost de îndată preparat pentru a fi trimis la Curte, dar, ca şi exemplarul anterior, a început să putrezească cu repeziciune. Odată ajuns la Rege, era într-o stare de putrefacţie atât de avansată, încât monarhul, scârbit, a ordonat să fie îngropat imediat. Astfel se încheie această odisee a groazei, liniştea coborând de data aceasta definitiv peste Gevaudan…
P1   P3


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!