luni, 16 iulie 2012

Faceti-va bine (122)

Ginkgo biloba
Denumire ştiinţifică: Ginkgo biloba.
Denumiri populare: patru-bani, arborele templier japonez, caisa argintie.
Prezentare. Ginkgo biloba sau caisa argintie este un arbore originar din estul Chinei, unde este considerat copac sacru. Aparţine familiei gincoaceelor. Ginkgo biloba este un arbore puternic şi înalt – poate atinge înălţimea de 40 de metri. Frunzele sunt bilobate, groase şi cărnoase, fiind dispuse în formă de evantai. Sămânţa de ginkgo biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă. Cercetătorii au descoperit faptul că acest arbore este o fosilă vie, păstrându-şi neschimbate caracteristicile încă din timpurile preistorice ale erei terţiare, deci de peste 200 milioane de ani. Ginkgo biloba creşte în flora spontană din China şi Japonia.

În secolul ai XVIII-lea, arborele de ginkgo biloba a fost adus în Europa, unde se cultivă ca plantă de ornament. Pentru aplicaţii medicinale se utilizează învelişul sâmburelui, înveliş care nu miroase prea plăcut, precum şi frunzele. Din părţile cu valoare medicinală ale arborelui ginkgo biloba se prepară mai multe extracte şi o infuzie. Ginkgo biloba este o plantă de referinţă în medicina tradiţională chineză şi japoneză.
Substanţe active importante: flavonoli, acizi organici, pinitol, terpene. Substanţe specifice acestui arbore – acid ginkgolic, acid ginkgolinic, bilobol, ginkgol. Deşi trezeşte un interes atât de mare, arborele ginkgo biloba este încă puţin studiat în ceea ce priveşte substanţele active şi benefice pe care le conţine, mai ales în fructe şi frunze.
Întrebuinţări. Preparatele obţinute din frunzele şi fructul arborelui ginkgo biloba intră în compoziţia a cel puţin 25 de produse medicamentoase. La modul general, arbore-minune ginkgo biloba are o serie întreagă de calităţi medicinale: este expectorant, sedativ, antifungic, antispasmodic, vasodilatator, antiinflamator, antibiotic, vermifug. Preparatele din frunzele de ginkgo biloba au, în special, importante efecte în ceea ce priveşte circulaţia periferică şi micro circulaţia sângelui, fiind indicate în afecţiuni de mare dificultate, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, trombozele, varicele. Specialiştii subliniază faptul că aceste preparate sunt recomandate mai ales în profilaxia accidentelor vasculare. Cu ginkgo biloba se acţionează, cu bune rezultate şi în diabet. Inflamaţiile, spasmele musculare, contracţiile şi tensiunea din organism pot fi, de asemenea, combătute cu extract din frunze de ginkgo biloba. Există informaţii potrivit cărora cu extractele de ginkgo biloba se poate stăpâni evoluţia celulei canceroase. Concluzionând: ginkgo biloba este considerat un leac redutabil în afecţiunile microcirculaţiei arteriale şi capilare, dar şi o adevărată armă împotriva uzurii cerebrale şi a îmbătrânirii în general.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!