vineri, 20 iulie 2012

Faceti-va bine (124)

Grâul
Denumire ştiinţifică: Triticum aestivum
Prezentare. Grâul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Erbacee anuală, grâul face parte din familia gramineelor. În mod obişnuit, rădăcina de grâu coboară foarte adânc în pământ, chiar şi până la un metru. Tulpina este dreaptă, cu noduri la anumite distanţe, goală pe dinăuntru.
Frunzele sunt lanceolate. Inflorescenţa grâului este binecunoscutul spic, iar fructul este bobul de grâu, denumit în limbajul botaniştilor cariopsă. Pentru alimentaţie, pentru industrie, dar şi pentru uz medicinal, boabele de grâu sunt folosite cu succes. Ca preparate medicinale menţionăm: pâinea neagră, tărâţele, terciul de uruială, grâul încolţit, grâul fiert, decoctul. Tot în scopuri medicinale se prepară şi siropul de grâu verde, folosit de obicei ca detoxifiant. Tărâţele şi germenii sunt printre cele mai eficiente preparate din grâu, alături de fulgii de grâu.
Substanţe active importante: amidon, gluten, un foarte mare număr de microelemente şi vitamine, protide, fermenţi, enzime. Vitaminele A şi B se găsesc în cantităţi semnificative. Chiar şi protidele se găsesc în grâu într-o proporţie însemnată, uneori până la 15%.
Întrebuinţări. Din punct de vedere al efectelor sale medicinale, grâul este considerat a fi un remediu universal. Practic, datorită grâului, marile tulburări de sănătate din organism sunt mai uşor de suportat. Lista afecţiunilor în care grâul are efecte benefice este deosebit de lungă, printre acestea numărându-se hipovitaminozele, diareea, dizenteria, stările febrile. Grâul este recomandat celor aflaţi în convalescenţă, în crize de creştere, în căderi fiziologice. În general, grâul este recomandat în afecţiunile care au ca urmări slăbirea severă a organismului, epuizarea, sleirea acestuia. De altfel, naturiştii consideră grâul ca fiind un element vital, consumul de grâu asigurând organismului unui om tot ce-i trebuie pentru o fiinţă. În acest context, germenii de grâu sunt un adevărat miracol nutritiv şi medicinal. Aceşti germeni conţin săruri minerale, microelemente, vitaminele A, B1, B2, E, PP, ulei. Germenii de grâu au efecte pozitive în oboseală fizică şi nervoasă, reumatism, gută, tulburări vegetative, cardiace, circulatorii, de asimilaţie, endocrine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!