luni, 30 iulie 2012

Faceti-va bine (129)

Hrişca
Denumire ştiinţifică: Fagopyrum sagittatum; Fagopyrum esculentum.
Denumire populară: grâu negru.
Prezentare. Hrişca este o erbacee anuală, întâlnită mai ales sub formă cultivată. Face parte din familia poligonaceelor şi este originară din Asia. Tulpina de hrişcă poate ajunge, la maturitate, până la înălţimea de 60 cm, fiind muchiată. Frunzele sunt triunghiulare sau sagitat-cordate. Hrişca înfloreşte o perioadă foarte lungă de timp, cel puţin 50 de zile, din iulie şi până la sfârşitul lui august sau chiar începutul lui septembrie. Florile sunt roz, roşii sau albe. Seminţele de hrişcă au o culoare negricioasă, fiind foarte bogate în amidon.

Hrişca este şi o plantă meliferă de mare valoare. Se cultivă, cu succes, în zonele nordice, rezistând unor condiţii climatice mai dificile. Pentru necesităţi medicinale se culege partea cu flori a plantei. O utilitate deosebită, atât în plan medicinal, cât şi economic, au, în primul rând, seminţele de hrişcă.
Substanţe active importante: din punct de vedere farmaceutic, cel mai important compus este rutina (rutozida). Alţi compuşi identificaţi în hrişcă sunt: histidină, arginină, lizină, cistină, fagopirină, săruri minerale. Bobul de hrişcă este bogat nu numai în amidon, ci şi în calciu. Cantitatea de calciu este mai mare decât cea din bobul de grâu.
Întrebuinţări. Preparatele de hrişcă au calităţi vasodilatatoare, antiseptice, chiar revulsive, fiind indicate în suferinţe legate de proasta circulaţie a sângelui, mai ales la nivel periferic, în aplicaţii interne pentru reducerea varicelor şi a hemoroizilor, în hemoragii interne (inclusiv cele de la nivel renal), în tratamente externe aplicate varicelor şi hemoroizilor. Preparatele utilizate în aceste afecţiuni au la bază rutozida, compus care are rolul de a fortifica sistemul vascular şi care este folosit şi în industria farmaceutică. Făina de hrişcă este considerată un aliment foarte consistent. De exemplu, din ea se prepară laptele de hrişcă, administrat celor cu carenţe de calciu. Făina de hrişcă are şi o mare valoare energetică. Boabele de hrişcă, decorticate, au o valoare nutritivă însemnată, asemănătoare cu cea a orezului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!