vineri, 27 iulie 2012

Tacerea patriarhului

M-am tot intrebat zilele astea de ce nu intervine Biserica in niciun fel. Nu, in niciun caz nu ma gandesc sa intervina in sensul de a exprima o pozitie de genul "ar trebui mers la vot" sau "ar fi bine ca Basescu sa ramana presedinte". Dar patriarhul Daniel ar putea iesi public si ar putea face cateva comentarii, din pozitia lui de intaistatator al BOR. Pana la urma, crancena divizare a romanilor, care au ajuns sa se injure si sa-si dea unii altora in cap in functie de pozitia pe care o au fata de Basescu, Ponta, Antonescu, Voiculescu etc, este un fenomen grav si periculos. De ce tace Daniel? Ce ar trebui sa se intample ca sa exprime si el o pozitie? 
Probabil unii cred ca foarte bine face Daniel ramanand tacut, Biserica se ocupa de suflete si atat, nu se baga in politica. Dar eu intreb: daca ar fi razboi civil, Biserica ar ramane scufundata in tacere? Daca romanii s-ar imparti in doua armate si pe teritoriul tarii ar rasuna rafale de mitraliera de-a lungul si de-a latul, Biserica si Daniel ar tacea? Si daca nu ar tacea, ar insemna ca se baga in politica? Pana unde trebuie sa taca Biserica? Exista vreun canon, vreo reglementare interna care spune cand poate si cand nu poate un patriarh sa iasa public? Exista vreo granita intre gradele de disperare ale unui popor pe care un patriarh o poate trece numai in anumite conditii?
Tot intrebandu-ma eu, mi-a sarit in ochi o stire foarte interesanta. Anume ca Biserica Ortodoxa Romana inregistreaza profituri uriase an de an. Iata ce scrie presa: 
Patriarhia Română, profit mai mare decât băieţii deştepţi din energie, regii asfaltului sau McDonald's. Si apoi urmeaza cifre: 6,6 milioane de euro in 2011, 1,7 milioane de euro in 2010 etc.
Aha, mi-am zis, deci Biserica functioneaza economic ca orice restaurant, librarie sau agentie de turism. Castiga bani si realizeaza profit. De unde-i castiga? De la credinciosi, evident, de la noi, cei care ne ducem la slujbe si apelam la diverse servicii. Din vanzare de lumanari, iconite, matanii si carti. Din taxe si donatii.
Pai daca in privinta asta Biserica e foarte lumeasca, m-am intrebat, de ce nu e lumeasca si cand vine vorba de razboiul romano-roman? De ce nu iese Daniel, dupa ce a aflat cati bani a castigat Biserica in iunie, sa spuna "Iubitilor, haideti sa ne linistim, sa trecem peste neintelegeri, sa nu ne mai certam, sa nu ne mai uitam cum se cearta politicienii la televizor, sa ne respectam conducatorii, sa respectam Constitutia, sa fim europeni"? Pai e simplu: Daniel nu se poate implica pentru ca exista un mare risc: scaderea masiva a profiturilor Bisericii. Asta cred ca e singurul motiv. Din pacate. Sa dea Dumnezeu sa gresesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!