vineri, 7 septembrie 2012

După bâlci

După ce s-a incheiat bâlciul cu suspendarea şi demiterea, Băsescu a ieşit, in sfârşit, la declaratii. Uite ce a spus:
  • Voi explica ce s-a întâmplat în ultimele luni în România. Majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat criteriile de la Copenhaga. O majoritate a crezut că poate face ţăndări statul de drept.
  • Aceste lucruri au făcut ca România să fie pusă sub lupa aliaţilor noştri şi a Comisiei Europene care e garantul respectării tratatelor Uniunii. Politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat de tratat de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre. Prin atitudine ne-am făcut mult rău.
  • E misiunea diplomaţiei româneşti să redeschidă dialogul. Situaţia în România a fost resetată datorită faptului că instituţiile statului de drept au rămas în picioare în ciuda atacului.
  • Restabilirea statului de drept în România s-a făcut pentru că instituţii ale statului român au rămas în picioare. Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru a apăra statul de drept. Afirmaţia e valabilă în ceea ce priveşte CCR, parchetul şi altele. Acesta e mesajul pe care vreau să îl preia ambasadorii României: instituţiile statului de drept au rămas în funcţiune.
  • Ce s-a întâmplat în România din 3 iulie ne arată că instituţiile nu s-au înclinat unei furii politice, unui abuz. Acesta e un mesaj pe care vă cer să îl susţineţi pentru că avem toate argumentele.
  • Nu a venit niciun politician străin să voteze la CCR, nu a venit nimeni să facă anchete. Instituţiile au rămas în funcţiune în această perioadă şi cred că această întâmplare a fost o probă de foc pe care au trecut-o. E confirmarea faptului că voinţa de a izola instituţiile de influenţa politică a dat roade.
  • O altă probă e că MAI nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele la referendum.
  • Acestea sunt mesaje pe care diplomaţia românească are obligaţia să le prezinte pentru că sunt reale.
  • România a devenit o ţară importantă. În România s-a investit încredere enormă. Reacţia aliaţilor a fost una generată de surpriza generată, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire. Mesajul nostru acum trebuie să fie cel corect. Vă cer să daţi acest mesaj că instituţiile au funcţionat corect.
  • România îşi menţine obiectivele strategice de până acum. Întâmplările nu modifică politica externă a României în niciun fel. Direcţia este vest. Cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv, creşterea de nivelul de trai al românilor şi securitatea, sunt partenerii noştri din UE şi NATO.
  • Se impune creşterea nivelului parteneriatelor strategice. Ele diferă de la ţară, la ţară, diferă faţă de interesele din relaţia bilaterală. Vă cer ridicarea la nivel de bine şi foarte bine a acestor parteneriate. parteneriatul cu Turcia a fost finalizat din punct de vedere al planului de acţiune, din punctul meu de vedere. Parteneriatul cu Franţa - aici trebuie să recunoaştem că nu a atins parametrii. Parteneriatul cu Italia funcţionează perfect. Avem o restanţă în materializarea parteneriatului cu Polonia. Atenţionez Ambasada de la Varşovia că voi da o atenţie deosebită acestui parteneriat. Mai mult dinamism în parteneriatul cu Republica Coreea. Sunt multe interese ale companiilor de acolo de a dezvolta afaceri în România.
  • Pe aceste parteneriate am exigenţa ca ambasadorii să facă trimestrial o raportare cu privire la evoluţii şi mai ales să semnaleze problemele care apar în ţară în derularea parteneriatelor cu firmele din ţară.
  • Republica Moldova rămâne o prioritate pentru noi pentru a intra într-un proces de integrare în UE. PEntru UE, Rep. Moldova e povestea de succes a parteneriatului estic.
Ma gandesc ca Antonescu si Ponta au gasit deja aici, in aceste declaratii, motive pentru o noua suspendare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!