luni, 3 septembrie 2012

Faceti-va bine (148)

Lămâiul
Denumire ştiinţifică: Citrus limonum; Citrus medica.
Denumiri populare: alămâi.
Prezentare. Lămâiul este cunoscut ca un arbore mediteranean, în prezent cultivându-se în aproape toate zonele calde ale planetei. Patria lui de origine este, însă, India. Face parte din familia rutaceelor. Lămâiul se prezintă ca un arbore de mici dimensiuni – cât prunul, poate ceva mai mic – cu frunze oval-alungite, groase şi lucioase, adesea având o culoare verde-închis. Florile sunt albe, uneori roze sau gălbui. Fructul este o bacă, binecunoscuta lămâie. Pentru aplicaţii medicinale se culeg fructele, florile şi frunzele, din care se prepară decoct, infuzie, extracte, sucuri, ulei volatil.
Substanţe active importante: ulei volatil, limonină, pectine, flavonoide (în coaja de lămâie), protide, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele B1, B2, PP şi mai ales C, alcooli, citrol, acizi (în miezul de lămâie).
Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, lămâia are un şir întreg de utilizări. Lămâia este simbolul reuşitei în combaterea scorbutului, o boală gravă care făcea ravagii în trecut. Şi tot lămâia este, adesea, identificată cu vitamina C, vitamină pe care unii o socotesc un medicament bun pentru toate afecţiunile. Consumul de lămâie înseamnă şi o pavăză împotriva oricărei infecţii şi, mai ales, împotriva bolilor infecţioase. Cu lămâie se pot vindeca şi infecţiile digestive şi respiratorii, lămâia fiind un adevărat bactericid. Cu lămâie se tratează, de asemenea, afecţiunile hepatice şi cele biliare. Nici bolile care apar la nivel celular nu scapă de efectele preparatelor din lămâie. Acidul citric, important în structura pulpei de lămâie, reglează şi impulsionează metabolismul celular. Lămâile au un rol benefic în bolile cardiovasculare, în funcţionarea aparatului circulator, în varice, flebite, litiaze, diabet. Lămâia este cunoscută şi ca remineralizantă, antimigrenoasă, antitermică. Totodată, lămâia este antiseptică, cicatrizantă, astringentă. Naturiştii consideră lămâia ca fiind importantă, chiar decisivă, în curele de slăbit. În stare proaspătă, sucul de lămâie este recomandat şi pentru tratarea amigdalitelor, aftelor, otitelor, rinitelor, sinuzitelor, hemoragiilor nazale, reumatismelor, gutei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!