vineri, 7 septembrie 2012

Faceti-va bine (149)

Lăsniciorul
Denumire ştiinţifică: Solanum dulcamara.
Prezentare. Lăsniciorul este un semiarbust ce poate avea o înălţime de până la trei metri. Face parte din familia solanaceelor. Rizomul său este foarte puternic, lemnos, iar tulpina, agăţătoare, poate deveni târâtoare.
Frunzele, peţiolate, au formă de elipsă. Lăsniciorul înfloreşte în lunile de vară. Florile, de culoare violetă, sunt grupate în inflorescenţe. Fructele, nişte bobiţe roşii (bace), sunt otrăvitoare. Lăsniciorul creşte în locurile umede, de la câmpie până la munte. În practica medicinală se folosesc tulpinile, frunzele, fructele. Din acestea, pentru uz medicinal, se prepară decoct, extract apos, cataplasme. Pentru aplicaţii pe piele se folosesc şi frunzele verzi, zdrobite.
Substanţe active importante: solanină, solanidină, glucozide, acid dulcamaric.
Întrebuinţări. Preparatele din tulpinile de lăsnicior au capacitatea de a curăţa sângele, de a igieniza sistemul circulator, de a reduce durerile şi crizele de reumatism, de a combate bronşitele, tusea pe fond nervos şi astmul. De asemenea, lăsniciorul este recomandat în tratarea gutei, a epilepsiei, în cicatrizarea rănilor. De precizat faptul că tratamentul cu lăsnicior se face numai sub îndrumarea specialistului, fiind vorba despre o plantă otrăvitoare. Planta se mai numeşte şi „dulce-amar” deoarece, la început, când este gustată, are un gust amărui, pentru ca – sub influenţa salivei – să devină dulce.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!