duminică, 9 septembrie 2012

Faceti-va bine (151)

Lemnul Domnului
Denumire ştiinţifică: Artemisia abrotanum.
Denumiri populare: lemnuş, pelin domnesc, lemnul lui Dumnezeu.
Prezentare. Lemnul Domnului are miros de lămâie şi de aceea se mai numeş şi lămâiţă. Este un arbust de dimensiuni reduse – ajunge la maximum un metru înălţime (de fapt, este considerat ca fiind subarbust). Florile de Lemnul Domnului sunt galbene, iar frunzele, mici, sunt crestate. Acest arbust face parte din familia compozitelor. Pentru uz medicinal se culeg frunzele şi  ramurile tinere. Din acestea se prepară infuzie, dar şi o loţiune cu un puternic efect dezinfectant.
Substanţe active importante: uleiuri aromatice, flavone, eucaliptol, principii amare, acizi, cumarină, precum şi o substanţă specifică numită abrotină.
Întrebuinţări. Lemnul Domnului are proprietăţi tonice, cicatrizante, digestive. Preparatele din Lemnul Domnului combat viermii intestinali. Sunt indicate, de asemenea, în calmarea durerilor în cazul menstruaţiilor dureroase, în digestie leneşă, în ulceraţii ale pielii, în vindecarea rănilor vechi. Lemnul Domnului are efecte pozitive şi în alte afecţiuni, de o mare varietate, de la agitaţie nervoasă şi dureri de cap, până la intoxicaţii cu mercur, tuse şi chiar unele tumori. Lemnul Domnului este cunoscut mai ales pentru influenţele sale benefice în bolile stomacului, ale ficatului, bilei şi căilor urinare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!