miercuri, 12 septembrie 2012

Faceti-va bine (153)

Leurda

Denumirea ştiinţifică: Allium ursinum.
Denumire populară: usturoiţă.
Prezentare. Leurda este o plantă erbacee cu miros şi gust de usturoi. Face parte din familia liliaceelor. Înălţimea maximă pe care o poate atinge – 1,50 metri. În pământ, leurda are un bulb ovoidal, format din solzi groşi, asemănători căţeilor de usturoi. Tulpina este însoţită de două frunze. Leurda înfloreşte în aprilie şi mai, rareori şi în iunie. Florile se adună într-o inflorescenţă sub formă de umbelă, ce cuprinde între cinci şi 20 de flori de un alb strălucitor. Fructul este o capsulă. Leurda poate înlocui usturoiul şi poate fi conservată. Creşte în toate zonele României. Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele – din care se prepară o infuzie.
Întrebuinţări. Leurda are virtuţi antiscorbutice, depurative, diuretice, tonificatoare. Este recomandată în avitaminoze. Este şi un agent eficient de curăţire a organismului, a tractului gastro-intestinal şi nu numai, în reglarea activităţii rinichiului, precum şi în activarea şi reactivarea activităţii intestinale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!