joi, 27 septembrie 2012

Faceti-va bine (162)

Linariţa
Denumire ştiinţifică: Linaria vulgaris.
Denumiri populare: bumbac de câmp, inişor, bumbăcăriţă.
Prezentare. Linariţa este o erbacee din flora spontană, remarcată atât datorită florilor sale galbene, cât şi numărului foarte mare de frunze în formă lanceolată. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Linariţa înfloreşte începând din partea a doua a verii şi până toamna târziu. Creşte de-a lungul drumurilor, căilor ferate, prin terenuri înţelenite, la marginea păşunilor şi a pădurilor, în locuri părăsite. Pentru terapii medicinale se foloseşte partea aeriană a plantei, dar mai ales vârfurile cu flori, din care se prepară infuzie, decoct, extract.
Substanţe active importante: o substanţă specifică – linarita, apoi flavonoide, alcaloizi, acizi organici, săruri minerale.
Întrebuinţări. Preparatele de linariţă au proprietăţi antiinflamatoare, laxative, remineralizante. De-a lungul timpului s-a constatat că aceste preparate au un rol deosebit în fortificarea pereţilor arterelor. Linariţa este recomandată în tratarea pietrelor vezicale, hemoroizilor, afecţiunilor cutanate (acnee, furuncule), precum şi în afecţiuni hepato-biliare şi ale căilor urinare. Preparatele pe bază de linariţă sunt eficiente şi în tratamentele de echilibrare a activităţii gastro-intestinale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!