vineri, 7 septembrie 2012

Mici intamplari cu animale (79)

Cum îşi schimbă cocorii ordinea în zbor
Toată lumea a văzut stolurile de cocori, care atît de des rotesc în aer pînă ce se orientează şi pleacă într-o anumită direcţie. Toata lumea a avut ocazia să observe cum păsările îşi schimbă locul: cele dinainte, obosite, se retrag spre mijloc sau în urmă, iar cele din urmă trec înainte. De cele mai multe ori această schimbare de ordine se face fără o deosebită regu­laritate şi produce tulburări în formaţia atît de regulată a stolului.
Am văzut însă cum un stol de cocori a executat o mişcare regulată ca să-şi schimbe ordinea în zbor. Era un grup mic, numai de opt-nouă păsări ; poate că din cauza aceasta am putut urmări bine fazele mişcării. Dacă ar fi fost mai multe, aş fi rămas cu impresia unei mişcări neregulate. Dintr-o sin­gură întoarcere, aproape pe loc, stolul şi-a schimbat ordinea şi imediat a pornit mai departe. Mişcarea a fost executată cu o precizie demnă de invidiat pentru cea mai antrenată escadrilă de avioane.
Iată cum s-au petrecut lucrurile. Stolul avea forma obiş­nuită de unghi, cu vîrful în direcţia mişcării şi zbura spre nord. Ca să facă întoarcerea, întîi tot stolul a executat o ocolire, păstrîndu-şi formaţia neschimbată. A ajuns astfel să zboare spre sud, rămînînd în frunte aceleaşi păsări ca şi mai înainte. După aceea fiecare pasăre în parte s-a întors pe loc cu 180°, reve­nind cu capul spre nord. Astfel vîrful unghiului a ajuns în urmă, iar laturile desfăcute înainte. Aici a intervenit o scurtă învălmăşeală, păsările din faţă s-au apropiat şi au format vîr­ful ascuţit, iar cele din urmă s-au depărtat. Totul a mers însă extrem de repede şi într-o clipă formaţia regulată a fost  refăcută, numai că în frunte au ajuns alţi cocori, tocmai aceia care erau la coadă mai înainte. Stolul şi-a reluat imediat zbo­rul mai departe spre nord. 
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!