duminică, 9 septembrie 2012

Mici intamplari cu animale (80)

Între culoare şi însuşiri

Voiam să-mi cumpăr o pisică mai de soi. Avînd drum într-un oraş, unde ştiam că există o prăvălie cu păsări, peşti­şori de acvariu, pisici şi alte asemenea, am căutat magazinul şi am intrat.
Tare mi-a plăcut un pisoi alb ca zăpada şi cu nişte ochi al­baştri ca safirul, mari şi blînzi. Am întrebat de preţ. Mi-a răs­puns stăpînul că nu-i de vînzare, fiind o mare raritate. Mîţul era frumos, nu-i vorbă, dar nu se vedea că ar fi un campion. Am fost curios să aflu în ce ar sta calitatea excepţională a acestui motănaş, încît n-are preţ.
  Aude! - mi-a răspuns bătrînul, aproape şoptit, ca pe o taină mare.
  Cum aude"? - m-am mirat sincer. Doar toate pisi­cile aud!
  Dumneata nu ştii ? se miră la rîndui lui negustorul. Pisicile albe care au ochi albaştri sînt surde. La o mie dacă se alege una care din întîmplare aude. Iar ăsta aude! Piesă rari­simă, de expoziţie, atracţie irezistibilă pentru adevăraţii ama­tori, clienţii mei obişnuiţi.
Atunci, poftindu-mă să stau pe un scaun, în cacofonia ze­cilor de păsări din coliviile de pe pereţi, mi-a mai destăinuit cîteva ciudăţenii de felul acesta. Despre pisici: toate pisicile cu blană pătată în trei culori - alb, negru si galben - sînt femele, nu există pe lume motan în trei culori. Sunt pisici ciacîre, cu un ochi albastru şi cu celălalt galben. Urechea de partea ochiului albastru e totdeauna surdă, cealaltă e bună.
Atunci mi-am adus aminte ce-mi spunea la un popas de vînătoare oaspetele meu, bătrînul director al grădinii zoologice din Budapesta: toate animalele atinse de albinism sînt timide, fricoase, iar cele cu melanism toate rele, arţăgoase, intolerante. Şi iarăşi mi-am adus aminte ce citisem într-o carte: în Vir­ginia creşte pe păşuni o buruiană cu tubercul, Lahnantes. Porcii de culoare neagră îi mănîncă tuberculii cu plăcere şi se îngraşă din ei, pe cînd porcii albi, dacă îi gustă, mor.
Oricît de specializat era bătrînul în păsărele, şoareci albi, cobai, iepuri de casă, peştişori etc, tot nu a fost în stare să mă lămurească ce legătură este între culoarea hainei sau a ochilor şi acele însuşiri sau defecte...
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!