marți, 11 septembrie 2012

Mici intamplari cu animale (81)

Puricii iepurilor

Vînătorii tineri, fără experienţă, de obicei păţesc un lucru neplăcut după ce îşi împuşcă vulpea. Încîntaţi că au avut parte de aşa succes, aşază degrabă în raniţă vulpea sau pielea de vulpe şi abia aşteaptă să se plimbe spre casă pe străzile ora­şului, cu coada vulpii scoasă la vedere. În curînd îi vezi pe aceşti vînători tineri făcînd gesturi ciudate. Mişcă din umeri, se scarpină în dreapta, se scarpină în stînga, dar mai ales dau cu mîinile pe după cap. Într-un tîrziu observă că s-au umplut de purici. Cîţi purici roşii a avut vulpea (şi a avut din belşug), toţi s-au mutat dincoace. Au fugit de pe trupul care se răcea şi au dat de bine.

De ce nu păţim asa şi cu iepurii? Fiindcă iepurii n-au purici!" răspund în cor vînătorii tineri şi bătrîni. Să vedem! Neamul puricilor, care numără vreo patru sute de specii cunoscute, este în mare măsură specializat. Purice de om, altul de cîine, de pisică, de veveriţă, de arici, de şobolan şi aşa mai departe. Dintre mamiferele mai... puricoase fac parte carnivorele, insectivorele, rozătoarele şi liliecii, mai puţin ier­bivorele. Iepurele, rozător, să fie scutit de plaga puricilor?
Într-adevăr, nu te umpli de purici de iepure, aşa ca de cei de vulpe şi de cei de cîini, şi nici nu-i vezi mişunînd, aşa cum îi poţi vedea dînd la o parte părul unei vulpi împuşcate proaspăt. Si totuşi, nici iepurii nu se lasă mai prejos. Îşi au şi ei puricii lor. Faceţi o încercare. Aşezaţi un iepure la căl­dură bună, lîngă o sobă, lîngă un foc, îndată după ce l-aţi împuşcat. Apoi... puricaţi-l. Veţi găsi din belşug nişte purici zdraveni, lungi pînă la doi milimetri, galbeni-castanii: purici de iepure. Nu vă fie frică, aceştia nu migrează sub cămaşa omu­lui. Dar fără să le facem acest tratament de căldură, nu-i găsim. De ce?
Puricii iepurilor au o tactică proastă. Pe cînd cei ai vulpii, mai... deştepţi, fug îndată ce gazda moartă începe să se ră­cească şi îşi caută gazdă nouă, cei de iepure, îndată ce trupul începe să se răcească se înfundă în piele, căutînd căldură înă­untrul trupului mort. Şi mor şi ei înţepeniţi în pielea iepure­lui. Purici... proşti!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!