miercuri, 19 septembrie 2012

O situație dramatică

Primeşti într-o zi un telefon şi cineva cunoscut te anunţă că la zece kilometri de locul unde te afli, logodnica ta se găseşte într-o situaţie dramatică: nu se ştie de ce a căzut pe trotuar, s-a lovit la cap, sângerează abundent şi trebuie dusă imediat la spital. Cel care te-a sunat mergea împreună cu ea către doctor, au luat-o pe o scurtătură şi acolo s-a întâmplat nenorocirea. Locul este foarte retras, nu trece nimeni pe-acolo, iar la 112 sună numai ocupat. Ce faci în situaţia asta? Evident, te sui în maşină şi pleci în cea mai mare viteză către locul indicat. Apeşi acceleraţia până la fund şi te tot duci. Dar poliţia îşi face datoria.
Cinci echipaje se iau după tine şi te blochează, eşti pus la pământ, încătuşat etc. Le explici despre ce e vorba şi - prin absurd - ei te şi cred, aşa că te suie într-o maşină de-a lor şi mergeţi în mare viteză până la locul unde zace logodnica ta. La spital, ţi se spune că a murit şi că doar cu cinci minute dacă ai fi adus-o mai devreme, putea fi salvată. Faci o socoteală şi constaţi că poliţiştii te-au ţinut pe loc exact un sfert de oră. Dacă nu erau ei, ajungeai la timp la spital şi logodnica ta era în afară de orice pericol. Cine e de vină într-o asemenea situaţie? Părerea mea e că nimeni: serviciul 112 nu poate răspunde dacă sunt 100 de apeluri simultan, poliţiştii au o lege care îi obligă să te oprească dacă alergi ca nebunul, medicii au făcut tot ce au putut. Există aşadar situaţii în care se întâmplă un lucru tragic, în care se constată că ar fi existat posibilitatea ca acel lucru să fi fost evitat şi, cu toate astea, absolut nimeni să nu poată fi făcut vinovat. Nu e nimeni de vină, spun, adică nicio persoană din cele implicate. Rămâne o singură varianta: de vină este legea pe baza căreia ai fost oprit de poliţişti.
În condiţiile astea, mă întreb cum de mai au oamenii pretenţia că pot legifera. Dacă un singur om moare din cauză că există o lege, atunci ceva nu e în regulă cu legea aia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!