miercuri, 12 septembrie 2012

Un proiect pe termen lung

Mergand cu bicicleta am avut ocazia sa ma minunez de felul in care este organizata treaba aici. Nu exagerez, dar sunt sute de kilometri de piste de biciclete care strabat campurile si padurile din jurul Hanovrei. Poti ajunge oriunde vrei cu bicicleta, fara sa ai de-a face cu masinile. Doar din loc in loc, cand nu e alta cale, pista se intersecteaza cu cate o sosea. Acolo ai semafor actionat manual. Pui mana pe un senzor, se lumineaza si apare scris  "Signal kommt", astepti cateva secunde  si ai verde. 
Reteaua de piste este uriasa. Multi kilometri sunt asfaltati, dar exista si portiuni foarte lungi de pamant batatorit. Toate intersectiile au indicatoare care iti arata incotro poti sa o iei. Este de necrezut cata lume vezi pe pistele astea. Oameni de toate varstele, barbati, femei, pedaleaza intr-o veselie, de stai si te intrebi cateodata daca nu cumva esti in China.
In oras, toate trotuarele au o banda de biciclete. Pietonii au calea lor aparte si daca intra pe banda biciclistilor risca sa determine vreo ciocnire si sa plateasca daune. La toate intersectiile e si cate un semafor care da cale libera biciclistilor. O nebunie, chiar nu mi-as fi putut imagina. Aici e vorba de o conceptie, se vede clar ca lucrurile au fost gandite in ansamblul lor, proiectul a inceput acum multi ani. E vorba de un proiect pe termen lung, destinat atat descongestionarii traficului, cat si imbunatatirii sanatatii germanilor. S-au investit bani, s-au facut drumuri speciale, au fost instalate semafoare, s-au marcat trasee urbane, s-au amenajat pretutindeni parcari pentru biciclete si asta in toata Germania. Nu vad ce-ar mai fi de spus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!