marți, 16 octombrie 2012

Faceti-va bine (172)

Mazărea
Denumire ştiinţifică: Pisum sativum.
Prezentare. Mazărea este o erbacee anuală, originară din Asia Centrală. Acum, ca şi în vechime, este cultivată foarte mult. Face parte din familia leguminoaselor. Creşte intens, când are condiţii, şi poate ajunge până la doi metri lungime. Are cârcei  cu care se prinde de suporţi. Florile sunt alb-albastre sau alb-roşcate.
Fructul este o păstaie plină cu boabe rotunde, de obicei galbene - la maturitate. Mazărea este un aliment foarte hrănitor, fiind folosită nu numai în hrana oamenilor, ci şi în furajarea animalelor. Multă vreme, mazărea a fost considerată o plantă cu calităţi medicinale neînsemnate. Între timp, lucrurile s-au schimbat, mazărea fiind azi considerată ca o plantă de leac.
Substanţe active importante: proteine (în cantitate foarte mare – 22%), hidraţi de carbon, lipide, potasiu, fosfor, fier, vitamine. Mazărea are o mare valoare energetică – 354 kcal la 100 g de boabe.
Întrebuinţări. Mazărea galbenă este considerată un aliment care dă forţă şi energie. Cercetările au dovedit că mazărea nu este un simplu aliment - foarte nutritiv, energetic şi uşor digerabil - ci şi un agent de maximă importanţă în reactivarea măduvei spinării. Această proprietate este dată de un principiu numit hemaglutină, care se găseşte în special în mazărea verde.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!