miercuri, 31 octombrie 2012

Non bis in idem

Cum cred ca se vede, eu am renuntat sa mai comentez politica. Ma cam lasa rece prostiile pe care le fac domnii aceia ahtiati dupa banul public, la fel si miciunile pe care le spun politicienii fara sa clipeasca. Sa fie la ei, de capul lor sa fie. Daca exista plata "dincolo" pentru faptele noastre, ei vor avea de tras, nu gluma.
Acum insa, chiar nu ma pot abtine de la un comentariu, dupa ce am vazut, intamplator, niste declaratii de-ale lui Dan Voiculescu. Intr-un interviu, acest politician roman a declarat urmatoarele: pana in ziua alegerilor, Traian Basescu trebuie suspendat din nou, pentru ca el nu-l va numi pe Victor Ponta premier, nu va numi pe cine vrea USL etc.
Asadar, totul devine absolut limpede. Cred ca numai cei mai rauvoitori dintre romani mai pot pretinde ca nu vad realitatea: Dan Voiculescu si cei care sunt in tabara lui, doresc suspendarea presedintelui Romaniei pentru fapte pe care el le va comite in viitor!
Las laoparte absurda pretentie a lui Voiculescu - Felix ca poate prevedea viitorul. Ma duc insa la Constitutie, unde scrie negru pe alb ca presedintele poate fi suspendat pentru comiterea unor fapte foarte grave, care de altfel sunt insiruite acolo, in legea fundamentala. Asadar, daca presedintele face un lucru grav de tot, Parlamentul, constatand gravitatea acelui lucru, hotaraste referendum pentru suspendarea presedintelui. Presedintele este suspendat, evident, ulterior comiterii lucrului grav. Evenimentul asta s-a si petrecut, chiar de doua ori pana acum. Basescu a fost suspendat pentru ca ar fi comis o serie intreaga de incalcari ale Constitutiei, care au fost indicate precis de initiatorii suspendarii. Deci logica elementara a acestei actiuni este simpla: presedintele comite, parlamentul suspenda. Intai comiterea, apoi suspendarea. Sau, pentru cei grei de cap: azi comit fapta, maine sunt suspendat.
Ce-o sa spuna USL, daca va urma din nou indicatiile "Varanului" Voiculescu, in noua expunere de motive? Ca Basescu are de gand sa nu nominalizeze premierul dorit de USL? Macar daca Basescu ar fi facut vreo declaratie in sensul asta, dar el tace milc.Si atunci? Oare sustinatorii USL chiar nu inteleg ce se intampla? Chiar nu realizeaza uriasa manipulare in care ei sunt masa de manevra, de parca ar fi o turma de cornute pe care le mana fermierii calare, pocnind din bici?
Dar poate ca Voiculescu - Felix o sa ceara ca noua suspendare sa se faca pentru incalcari ale Constitutiei deja comise de Basescu. Dar oameni buni, pentru astea el a fost deja suspendat! Non bis in idem, spune un principiu de drept pe care-l stiu si elevii de liceu, care inca nu au drept de vot. Nu poti sanctiona de doua ori aceleasi fapte. 
Ceea ce se petrece poate fi numit, pe scurt, abuz de putere. Un nou abuz de putere, inca si mai grosolan, comis de oameni mai presus de lege, mai presus de morala.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!