luni, 21 ianuarie 2013

Regina mamaligilor

Astazi o sa divulg inca unul dintre secretele mele culinare bine pastrate in safe. Este vorba despre mamaliga. 
Probabil ca toata lumea isi inchipuie ca se pricepe la mamaliga, exact ca la fotbal. Cu toate astea, unii fac mamaliga foarte buna, altii, in schimb, dau chix. O sa va lamuresc acum ce trebuie facut ca sa obtineti o mamaliga aproape perfecta (perfectiunea ii este rezervata lui Dumnezeu). 
Se pune tuciul pe foc si se lasa ca apa sa se incalzeasca bine. Se adauga sare dupa gust, apoi se presara cam o lingura rasa de malai si se asteapta ca apa sa inceapa sa fiarba. Intre timp, se executa un mic ritual, chiar foarte mic, dar care garanteaza ca va iesi cea mai buna mamaliga din toate mamaligile posibile. Iata despre ce este vorba.
Intai de toate, iei o batista noua-nouta, cu modele florale. Apoi chemi unul dintre copii, de regula cel mai mic - Praslea. Daca n-ai, chemi copilul unui vecin. Daca nici ei nu au, chemi unul de pe strada. Ai grija sa nu aiba mai mult de 12 ani. Cand copilul e langa tine, te asezi pe un taburet de lemn si iti dezgolesti un umar: dreptul daca esti dreptaci, stangul daca esti stangaci. Asadar, e vorba de umarul mainii cu care urmeaza sa amesteci in tuci. Acoperi umarul cu batista, dupa care copilul se apropie, isi lipeste buzele de batista, o apasa bine si incepe sa sufle. Sufla pana ce locul se incalzeste puternic - de regula asta se intampla pana numeri la 3. Iei batista si o impaturesti frumos, iti tragi maneca la loc, peste umar si te ridici de pe taburet, multumindu-i copilului. Daca e copilul tau, il recompensezi cu un sarut. Daca e al altcuiva, ii dai un mar rumen si-l lasi sa plece. Apoi te duci si faci mamaliga. Cand e gata, iei un fund de lemn, il pui pe taburetul de lemn pe care ai stat in timpul ritualului, apoi rastorni mamaliga pe el. Asta este tot - tocmai ai obtinut regina mamaligilor.
Trebuie mentionat ca in anumite cazuri, cand omul vrea neaparat sa faca aceasta mamaliga, dar nu gaseste niciun copil, ori gaseste unul care nu vrea sa intre in casa, temandu-se ca o sa fie rapit, in astfel de cazuri disperate se poate apela si la nevasta.
PS. In urma unei observatii, ma vad nevoit sa adaug: cei carora le place mamaliga curgatoare, nu trebuie sa rastoarne tuciul pe un fund de lemn, ci sa verse continutul lui intr-un vas de ceramica - asezat, evident, pe taburetul de lemn.




2 comentarii:

  1. Îmi vine în minte comentariul ăla care spune că de fiecare femeie superbă e plictisit cineva! Pe mine regina asta nu mă atrage defel! Mămăliga mea trebuie să fie moale și să curgă! de gustibus... :)De dragul copilului însă, merită încercat. Pentru pupicul de după. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Taria nu e importanta in acest caz. Moale, tare, curgatoare... oricum e OK, important e micul ritual.

    RăspundețiȘtergere

După mine!