marți, 26 februarie 2013

Combinatii (3)

Dupa ce am analizat aici si aici niste combinatii interesante in interiorul tuturor tipurilor posibile de cupluri, a sosit momentul sa trecem la rafinamente. Ele sunt cunoscute din vremea saurienilor, dar abia de curand au inceput sa fie acceptate, odata cu disolutia ideii de cuplu - componenta esentiala a falimentul moralei. E vorba, mai pe scurt, de triunghiuri. Ca fost profesor de matematica, trebuie sa recunosc ca atunci cand predam elemente de combinatorica (permutari, aranjamente, combinari) imi venea uneori in cap sa le dau elevilor exemple de triunghiuri amoroase, pe care studiindu-le, cu siguranta ar fi inteles cum e cu numararile. Dar daca as fi facut asta, probabil ca as fi fost mutat de la Liceul Sinaia la Scoala Pentru Copiii Infractorilor Periculosi sau asa ceva. Nici astazi nu cred ca ar fi lumea de acord sa vii cu astfel de exemple, dar intrucat nu mai predau combinatorica, le pun pe blog, unde elevii de la clasa a zecea in sus le pot citi linistiti. Asadar, problema ar fi sa numaram cate triunghiuri amoroase diferite se pot forma cu urmatoarele personaje:
Raspunsul este 74. Doua triunghiuri sunt in poza de mai sus, restul le gasiti mai jos. Poftim:








Cum le-am obtinut si cum le-am numarat, va poate spune orice elev serios din clasa a X-a. Iar cine e interesat, e liber sa le si analizeze, pe rand, intrebandu-se ce poate sa iasa, pana la urma, din fiecare. 
Cine vrea, poate sa mearga mai departe, catre o generalizare (patrulatere etc), dar avand grija sa observe ca deja, de la 4 incolo, totul se transforma intr-o orgie sinistra, din care nimeni nu mai poate intelege nimic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!