miercuri, 20 februarie 2013

Cum gandeste un ministru al propagandei

Tot gandindu-ma eu la gestul lui Knut Hamsun de a-i oferi lui Goebbels medalia pe care i-o pusese la gat reprezentantul Comitetului Nobel, mi-am spus ca ministrul nazist al propagandei trebuie sa fi fost un om de o anume factura, vreau sa spun ca i-ar fi dat oricand clasa, in ce priveste farmecul personal, unui Fenechiu sau unui Chitoiu (cu seful fanfaronilor, Vosganian, poate ca nu i-ar fi mers chiar atat de usor). Altfel nu-mi explic cum a putut el sa il cucereasca pe Hamsun. Dar deh, incurcate sunt caile Domnului. 
Cu gandul asta in minte, m-am apucat sa caut prin oceanul virtual niscai vorbe mai cu schepsis spuse de Goebbels. Si ce sa vezi? Exista zeci de citate din rostirile lui, unele chiar memorabile, macar prin cinismul lor. Ia uite-aici:
* A face zgomot este unul dintre cele mai eficiente mijloace de propagandă.
* Spune o minciună de mai multe ori şi ea va deveni adevăr.
* Mai bine să te înşeli decât să nu faci nimic.
* Propaganda are un singur obiectiv: să cucerească masele. Orice mijloc care promovează acest scop este bun; orice mijloc care îl stinghereşte este rău.
* Dacă nu învingem, victoria e o târfă.
* Ceea ce căutăm noi nu este adevărul, ci efectul realizat.
* Cu cât e minciuna mai sfruntată, cu atât prinde mai repede.
* Propaganda încetează de-a mai fi eficace în momentul în care prezenţa ei devine vizibilă.
Ia faceti o mica cercetare: cate din vorbele astea ar fi putut fi spuse din adancul sufletului de politicienii romani? Eu zic ca cel putin a doua de sus in jos face parte din abecedarul oricarui politician.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!