luni, 25 februarie 2013

Faceti-va bine (220)

Patisonul
Denumire ştiinţifică: Cucurbita pepo, var. patissoniana.
Prezentare. Legumă mai puţin cunoscută, patisonul face parte din familia cucurbitaceelor, fiind asemănător cu dovlecelul. Fructele de patison, de culoare albă sau gălbuie, sunt un fel de mini-discuri, dimensiunile variind între trei şi 12 cm. Pulpa fructului de patison este mai puţin cărnoasă decât cea a dovlecelului, gustul fiind, însă, aproximativ acelaşi. Se spune despre patison că are, însă, o valoare alimentară mult mai mare decât dovlecelul. Valoare medicinală are fructul, mai ales datorită faptului că este deosebit de util în multe reţete dietetice. Fructul de patison conţine oligoelemente, săruri minerale şi celuloză, glucidele fiind, în schimb, în cantitate redusă.

Substanţe active importante: proteine, celuloză, amidon, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc.Întrebuinţări. În literatura de specialitate există peste 30 de reţete pe bază de patison, printre care se numără cele de salate, chifteluţe, supe, ciorbe, toate fiind bine suportate de organism. Enzimele pe care le conţine patisonul optimizează activitatea gastro-intestinală. Este foarte posibil ca proprietăţile medicinale ale patisonului să fie probate nu numai de fruct, ci şi de seminţe, aşa cum se întâmplă în cazul castravetelui şi al dovlecelului. Cercetările sunt, deocamdată, la începuturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!