duminică, 17 februarie 2013

Mici poeme in proza ale lui Baudelaire(39)

Un cal de rasă
E destul de urîtă. Totuşi e delicioasă!
Timpul şi Dragostea au însemnat-o cu ghearele şi i-au arătat cu neîndu­rare ceea ce fiecare minut şi fiecare sărut răpesc din tinereţe şi prospeţime.
E cu adevărat urîtă; e furnică, păianjen, dacă vreţi, schelet chiar; la fel însă e licoare, leac balsamic, vrăjitorie! Într-un cuvînt, e delicioasă.

Timpul nu i-a putut destrăma armonia scînteietoare a umbletului, nici eleganţa indestructibilă a ferecăturii. Dragostea nu i-a vătămat suavitatea respi­raţiei de copil; şi Timpul nu i-a smuls nimic din părul îmbelşugat din care se răspîndeşte în roşcate parfumuri toată vitalitatea îndrăcită a Sudului francez: Nimes, Aix, Arles, Avignon, Narbonne, Toulouse, oraşe blagoslovite de soare, îndrăgostite şi încîntătoare!
In zadar Timpul şi Dragostea au muşcat-o cu înverşunare; nu i-au scăzut cu nimic din vraja vagă, dar veşnică, a pieptului ei băieţesc.
Slăbită poate, dar nu obosită, şi totdeauna eroică, te face să cugeţi la caii de stirpe aleasă pe care ochii adevăratului amator îi recunoaşte chiar înhă­maţi la un faeton sau la un car greoi.
Şi apoi, e atît de dulce şi de arzătoare! Ea iubeşte cum se iubeşte în toamnă; s-ar zice că apropierea iernii îi aprinde în inimă un foc nou, şi servilitatea duioşiei sale n-are niciodată nimic obositor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!