joi, 28 martie 2013

Faceti-va bine (231)

Pelinul
Denumire ştiinţifică: Artemisia absinthium.
Denumiri populare: pelinaş, peliniţă, iarba fecioarelor.
Prezentare. Pelinul este o plantă perenă ce creşte în flora spontană. Poate ajunge la peste un metru înălţime. Frunzele sunt de un cenuşiu-mătuit, uneori albicios, şi au peri mici. Întreaga plantă are un miros puternic, specific. Un miros şi mai puternic au frunzele care, proaspete fiind, se freacă între palme – pentru a se crea o senzaţie reconfortantă. Florile sunt gălbui şi apar în partea superioară a tulpinii sau a ramurilor. Din punct de vedere medicinal este utilă toată planta, dar mai ales părţile tinere, cu flori pe ele. Pentru ceaiuri se folosesc, adesea, frunzele. Din pelin se obţin foarte multe preparate cu efecte medicinale: infuzie, pulbere, caşete, ceai, lichior de pelin, vin, sirop, tinctură.
Substanţe active importante: absintonă, ulei de pelin, tanin, răşini.
Întrebuinţări. Pelinul – utilizat de foarte multă vreme ca un tonic amar, este un bun agent revitalizant, gastric şi intestinal, contribuind la mărirea secreţiilor gastrice şi la reluarea activităţii gastro-intestinale. Pelinul este un stimulent digestiv garantat. De asemenea, este cunoscut ca diuretic, laxativ şi tonic al sistemului nervos. Acţiunea sa pe căile gastro-intestinale este complexă, infuzia de pelin făcând curăţenie generală – distruge inclusiv viermii intestinali. În mod curent, pelinul este întrebuinţat în afecţiuni precum edeme renale, anorexie, gastrite hipoacide, hemoroizi, constipaţii, răni cu dificultăţi de vindecare, oxiurază. Infuzia de pelin este indicată şi în tratamentul ficatului şi al bilei. Nu trebuie uitat nici rolul pelinului în tratarea diabetului, această plantă având şi calităţi depurative. Mai nou, se spune despre pelin că ar avea
efecte anticancerigene. Preparatele de pelin sunt, în general, de uz intern, dar au şi întrebuinţări externe – pentru tamponări, spălături, băi în cazul unor plăgi, răni ulcerând, pecingini. În privinţa utilizării curelor de pelin, specialiştii avizează: acestea nu vor dura mai mult de şapte-opt zile, deoarece pot apărea efecte nedorite în plan digestiv şi nervos, în starea generală a organismului. Cei cu infecţii acute intestinale şi gravidele nu au voie să folosească, în nici o împrejurare, preparate pe bază de pelin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!