vineri, 22 martie 2013

O cruzime absurdă

Am văzut o știre despre medicul englez Michael Irwin, supranumit și "Doctorul Moarte". El se luptă pentru legalizarea în Marea Britanie a sinuciderii asistate, pentru situaţiile în care persoane grav bolnave şi care trăiesc în suferinţe cumplite, aleg în cunoştinţă de cauză să renunţe la această viaţă.
Eu nu ştiu care sunt argumentele de ordin legal al celor care se opun sinuciderii asistate. Cunosc un singur argument în direcţia asta, cel al creştinismului, în care sinuciderea e un păcat atât de mare încât cel care l-a comis nu poate fi nici măcar îngropat. "Cel ce va răbda până sfârşit, acela se va mântui", zice Cristos, consemnat de Matei (24.13). Carevasăzică, doctrina creştină ne cere să răbdăm până la sfârşit, chiar dacă sfârşitul poate veni după luni sau ani de suferinţe.
Dar mai există şi oameni ca Doctorul Moarte, care spun aşa: „sinuciderea este o soluţie”. Şi eu, sincer să fiu, înclin să îi dau dreptate. Nu văd de ce ar trebui să suferi îngrozitor ca să te mântuieşti. În fond ce înseamnă mântuirea? Înseamnă iertarea păcatelor. Dar un om care s-a dus toată viaţă lui la biserică, s-a spovedit şi s-a împărtăşit, după care păcatele i-au fost şterse cu buretele, de ce ar trebui să sufere din cauza cine ştie cărei boli oribile ca să-i fie iertate păcatele? Şi, în fond, de ce trebuie să extrapolăm mesajul lui Cristos la bolile din secolul XXI? În fond, el vorbeşte despre sfârşitul veacurilor, despre înmulţirea fărădelegii etc. Nu pomeneşte nicăieri despre sinucidere.
În fond, de ce spune creştinismul că sinuciderea este cel mai mare păcat şi că el nu poate fi iertat? Răspunsul este foarte simplu: pentru că dacă te sinucizi, după aia nu mai ai cum să te pocăieşti. Dar un om care moare călcat de tramvai, oare a avut timp să se pocăiască? Îmi vine greu să cred. Cu toate astea, el se poate duce în Rai chiar şi dacă nu s-a pocăit. De ce nu ar face Dumnezeu rabat pentru cineva care nu mai poate suporta durerile? Mie asta mi se pare o cruzime absurdă. Şi cred că şi doctorului Irwin i se pare la fel, drept pentru care a ajutat vreo 30 de oameni cu boli în stadiul terminal să părăsească această lume în mod demn.
Catolicii rezolvă problema păcatului prin introducerea noţiunii de Purgatoriu, loc unde te poţi curăța de păcate după ce ai murit. Probabil că pe asta se bizuie şi Doctorul Moarte, şi pacienţii lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!