miercuri, 24 aprilie 2013

Din povestile lui Woody Allen(3)

O privire asupra crimei organizate
    Nu e nici un secret că în America încasările organizațiilor criminale sunt de peste patruzeci de miliarde de dolari pe an. Suma e destul de profitabilă, mai ales dacă ținem cont că Mafia cheltuiește foarte puțin pe rechizite. Surse de încredere ne confirmă că, anul trecut, Cosa Nostra nu a investit în rechizite personalizate mai mult de șase mii de dolari, și chiar mai puțin pentru capse. Mai mult decât atât, tipii au o singură secretară care dactilografiază totul și numai trei camere pentru sediu, pe care-l împart cu Studioul de Dans Fred Persky.
Anul trecut, crima organizată a fost direct răspunzătoare pentru peste o sută de omoruri, iar mafiosi au participat, indirect, la alte câteva sute, fie împrumutându-le criminalilor bani de benzină, fie ținându-le hainele. Alte activități ilicite desfășurate de membrii Cosei Nostra includ jocuri de noroc, trafic de stupefiante, prostituție, jafuri, cămătărie și transportul de pești cu carnea albă peste graniță, în scopuri imorale. Tentaculele acestui imperiu corupt se întind chiar până la guvern. Cu numai câteva zile în urmă, doi dintre conducătorii lumii interlope, puși sub acuzare de către Curtea Federală, au petrecut noaptea la Casa Albă, în timp ce președintele a dormit pe canapea.
Istoria crimei organizate în Statele Unite
În 1921,Thomas (Măcelarul) Covello și Ciro (Croitorul) Santucci au încercat să mobilizeze câteva grupuri etnice disparate din lumea interlopă și astfel să pună stăpânire pe Chicago. Planul a fost însă deturnat când Albert (Pozitivistul Logic) Corillo l-a asasinat pe Kid Lipsky închizându-l într-un dulap și sugând tot aerul cu un pai. Mama lui Lipsky, Mendy (alias Mendy Lewsi, alias Mendy Larsen, alias Mendy Alias) a răzbunat moartea fiului ei răpindu-l pe fratele lui Santucci, Gaetano (cunoscut și sub numele de Micul Tony sau Rabinul Henry Sharpstein) și returnându-l câteva săptămâni mai târziu în douăzeci și șapte de borcane separate. Acest lucru a dat semnalul declanșării unei băi de sânge.
Dominick (Erpetologul) Mione l-a împușcat pe Lorenzo Norocosul (poreclit astfel după ce scăpase nevătămat în urma exploziei unei bombe chiar sub pălăria lui) în fața unui bar din Chicago. Ca represalii, Corillo și oamenii lui l-au urmărit pe Mione până la Newark, unde i-au băgat capul într-un instrument de suflat. În acel moment, banda Vitale, condusă de Giuseppe Vitale (pe numele său adevărat Quincy Baedeker), a făcut prima mișcare pentru a prelua contrabanda cu băuturi în Harlem de la irlandezul Larry Doyle – un escroc atât de suspicios, încât refuza să lase pe oricine din New York să-i stea în spate și mergea pe stradă învârtindu-se și făcând constant piruete. Doyle a fost ucis când Compania de Construcții Squillante a hotărât să-și ridice noile clădiri de birouri la rădăcina nasului său. Adjunctul lui Doyle, Micuțul Petey (Marele Petey) Ross a preluat comanda; el le-a rezistat celor din clanul Vitale și l-a ademenit pe Vitale însuși într-un garaj din centrul orașului, sub pretextul că acolo avea loc un bal mascat. Fără să bănuiască nimic, Vitale a intrat în garaj îmbrăcat într-un șoarece uriaș și a fost ciuruit cu gloanțe de mitralieră. Din loialitate față de șeful lor omorât, oamenii lui Vitale au trecut imediat în tabăra lui Ross. La fel a făcut și logodnica lui Vitale, Bea Moretti, dansatoare și vedetă a musicalului de senzație de pe Broadway, Spune kadish, care în cele din urmă s-a măritat cu Ross, deși mai târziu a depus cerere de divorț, acuzându-l că ar fi uns-o odată cu o alifie neplăcută.
Temându-se de o intervenție a agenților federali, Vincent Columbraro, Regele Pâinii Prăjite cu Unt, a cerut un armistițiu. (Columbraro avea un control atât de puternic asupra tuturor feliilor de pâine prăjită unse cu unt care intrau și ieșeau din New Jersey, încât un singur cuvânt din partea lui putea ruina micul dejun a două treimi din națiune.) Toți membrii lumii interlope au fost invitați la un restaurant din Perth Amboy, unde Columbraro le-a spus că acest război intern trebuia să înceteze și că din acel moment aveau cu toții obligația să se îmbrace decent și să nu se mai ascundă. Scrisorile semnate până atunci cu o mină neagră aveau să folosească formularea „Cu cele mai bune gânduri”, iar teritoriul urma să se împartă în mod egal, în timp ce New Jersey mergea la mama lui Columbraro. Astfel s-a născut Mafia sau Cosa Nostra (literal, „pasta mea de dinți” sau „pasta noastră de dinți”). Două zile mai târziu, Columbraro a intrat în cadă să facă o baie și e dat dispărut de șaizeci și patru de ani încoace.
Structura Mafiei
Cosa Nostra e structurată ca orice guvern sau mare corporație – ba chiar ca orice grup de gangsteri. La conducere se află il capo di tutti capi, sau șeful tuturor șefilor. Întâlnirile se țin la el acasă și responsabilitatea lui e să asigure antreurile și cuburile de gheață. Nereușita în această misiune îi aduce instantaneu moartea. (Moartea e unul dintre cele mai rele lucruri care i se pot întâmpla unui membru al Cosei Nostra și mulți preferă pur și simplu să plătească o amendă.) Sub șeful șefilor sunt adjuncții săi și fiecare coordonează o anumită zonă din oraș împreună cu „familia” lui. Familiile mafiote nu sunt compuse dintr-un soț, o soție și copii care merg la circ sau la picnic. Sunt grupuri de bărbați destul de serioși, a căror principală bucurie în viață e să observe cât de mult reușesc unii oameni să stea sub East River înainte să înceapă să bolborosească.
Inițierea în Mafie e destul de complicată. Cel propus ca membru este legat la ochi și condus într-o cameră întunecată. În buzunar îi sunt îndesate bucăți de pepene galben și i se cere să sară într-un picior strigând „Toodles! Toodles!”. Apoi este tras de buza inferioară de toți ceilalți membri ai consiliului zis și commissione, unii fac asta chiar de două ori. După aceea i se pun pe cap fulgi de ovăz. Dacă se plânge, e descalificat. Dacă, dimpotrivă, spune „Ce bine, îmi place să am fulgi de ovăz pe cap”, este primit în frăție. Acceptarea se face printr-un sărut pe obraz și o strângere de mână. Din acel moment, nu mai are voie să mănânce chutney, să-și amuze prietenii imitând o găină sau să omoare persoane pe nume Vito.
Concluzii
Crima organizată este o pacoste abătută asupra națiunii noastre. În timp ce mulți tineri americani sunt ademeniți de o carieră în lumea interlopă cu promisiunea unei vieți ușoare, majoritatea infractorilor muncesc multe ore pe zi, adeseori în clădiri fără aer condiționat. Identificarea lor depinde de fiecare dintre noi. De obicei, pot fi recunoscuți după cătușele mari și după incapacitatea lor de-a se opri din mâncat când cel de lângă ei e lovit de o nicovală care cade de sus. Cele mai bune metode de combatere a crimei organizate sunt următoarele:
1. Spuneți-le infractorilor că nu sunteți acasă.
2. Sunați la poliție dacă un număr suspect de bărbați de la Spălătoria Siciliană încep să cânte în vestibulul dumneavoastră.
3. Înregistrați.
Înregistrările pot fi făcute la întâmplare, dar eficiența lor e ilustrată de această transcriere a conversației dintre doi capi ai lumii interlope din zona New York, ale căror telefoane fuseseră ascultate de FBI.
ANTHONY: Alo? Rico?
RICO: Alo?
ANTHONY: Rico?
RICO: Salut.
ANTHONY: Rico?
RICO: Nu te aud.
ANTHONY: Tu ești, Rico? Nu te aud.
RICO: Ce?
ANTHONY: Mă auzi?
RICO: Alo? 
ANTHONY: Rico?
RICO: E proastă legătura.
ANTHONY: Mă auzi?
RICO: Alo?
ANTHONY: Rico?
RICO: Alo?
ANTHONY: Alo, centrala, legătura e proastă.
CENTRALA: închideți și mai formați o dată, domnule.
RICO: Alo?
Pe baza acestor dovezi, Anthony (Peștele) Rotunno și Rico Panzini au fost condamnați și în prezent execută cincisprezece ani la închisoarea de maximă securitate Sing Sing pentru deținere ilegală de Bensonhurst.
2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!