luni, 22 aprilie 2013

Faceti-va bine (239)

Plesnitoarea
Denumire Ştiinţifică: Ecballium elaterium.
Denumire populară: castravete sălbatic.
Prezentare. Plesnitoarea este o erbacee anuală. Face parte din familia cucurbitaceelor. Tulpina este consistentă, dar rămâne culcată pe sol în toată perioada de vegetaţie. Frunzele au formă triunghiulară, sunt dinţate, păroase şi, la fel ca tulpina, consistente şi cărnoase. Florile sunt galben-verzui, plesnitoarea înflorind toată vara.

Fructele acestei plante au formă de elipsă şi sunt, la rându-le, păroase. Atunci când ajung la maturitate, aceste fructe plesnesc, aruncând seminţele la distanţă relativ mare, până la un metru. Plesnitoarea este o plantă mai puţin prezentă în flora spontană din ţara noastră, fiind de găsit doar în sudul Dobrogei, pe litoralul Mării Negre. Pentru terapii se utilizează fructele verzi, din care se extrage sucul.
Substanţe active importante: elaterina (substanţa care face fructul să explodeze şi să arunce seminţele, cuvântul vine de la grecescul elater = care împinge)
Întrebuinţări. Cu extractele din această plantă se tratează o boală grea, hidropizia, care se manifestă printr-o acumulare nefirească de lichid (apă) în cavităţile naturale ale organismului sau în unele organe.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!