joi, 25 aprilie 2013

Manipularea lui Antonescu

Marea manipulare facuta de Crin Antonescu dupa referendumul pentru demiterea presedintelui a fost urmatoarea: romanii au votat in proportie de 70% pentru plecarea lui Basescu, dar el n-a plecat, asadar Basescu este presedinte ilegitim. O multime de romani au luat pe nemestecate aceasta manipulare si unii dintre ei inca o cred. Dar adevarul este unul singur, ca intotdeauna. In cazul de fata, adevarul suna asa: aia 70% pe care-i tot invoca Antonescu nu se raporteaza la numarul romanilor cu drept de vot, ci la numarul romanilor care s-au prezentat la urne. Ori ce s-a intamplat? Romanii care s-au prezentat la urne au fost mai putin de jumatate din totalul romanilor cu drept de vot. In aceste conditii, Basescu nu a putut fi demis. Asta este tot.
Dar Antonescu nu s-a lasat. El a tinut-o pe-a lui si o tine si acum: Basescu a pierdut la referendum, prin urmare este presedinte ilegitim. Ei bine, fapt este ca o multime de romani (din fericire in scadere puternica) il cred in continuare.
Ce inseamna sa fii ilegitim, la urma urmei, intr-un post public? Simplu, inseamna sa te afli in pozitia aia desi prezenta ta acolo incalca una sau mai multe legi. Asadar, un presedinte este ilegitim daca se dovedeste ca a ajuns presedinte cu incalcarea legii (de exemplu nu avea voie sa candideze), ori a comis "incalcari grave" ale constitutiei etc. In cazul invocat de Antonescu, Basescu ar fi ilegitim pentru ca s-a dus la referendum si romanii care s-au prezentat la vot au pus stampila in procent foarte mare pe "jos Basescu". Dar asta este o prostie, daca acceptam ca legile ar trebui respectate. Pentru ca aia care au zis "Jos Basescu" au fost mai putini decat ar fi trebuit, adica mai putini decat jumatate, ori legea zice ca ei trebuie sa fie mai multi decat jumatate. In mod normal, in acest punct orice discutie ar fi trebuit sa inceteze. Antonescu, insa, nu s-a lasat: el s-a luat de revere cu cei din CCR, a intrat in polemici absurde, a facut declaratii riscante. Dar nu mai era nimic de facut: presedintia s-a intors la Basescu. 
In continuare, Antonescu declara ca nu-l recunoaste pe Basescu. E dreptul lui. Dar asta nu face decat un singur lucru: sa-l transforme pe Antonescu intr-un candidat evitabil. Intre timp, Ponta colaboreaza cu Basescu. Lucrul asta e de luat in seama.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!