miercuri, 22 mai 2013

Faceti-va bine (256)

Rodul pământului
Denumire ştiinţifică: Arum maculatum; Arum orientale.
Denumire populară: calendarul codrului.
Prezentare. Rodul pământului este o erbacee perenă. Această plantă are în sol un tubercul bine dezvoltat, de formă cilindrică, rareori de formă ovoidală. Frunzele sunt mari, groase, lucioase, puternic clorofilate, cu peţiolul lung. Inflorescenţa este un spic alb-gălbui care se dezvoltă în lunile aprilie, mai şi iunie. Fructele de rodul pământului sunt nişte boabe roşii. Rodul pământului creşte prin păduri, în zone umbroase şi umede. Pentru nevoi medicinale se foloseşte rădăcina (tuberculul), care se recoltează primăvara foarte devreme. Unii specialişti recomandă, pentru preparate medicinale, şi fructul bine maturizat.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită aroină, amidon, glucozide, conicină, muciiagii, substanţe grase. Datorită conţinutului de aroină şi conicină, rodul pământului este o plantă otrăvitoare.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de rodul pământului sunt utilizate în tratarea hemoroizilor, a blocajelor intestinale, în unele boli respiratorii (astmul pulmonar), precum şi într-o serie întreagă de afecţiuni dermatologice, unele greu de remediat, cum ar fi ulcerele cutanate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!