vineri, 24 mai 2013

Faceti-va bine (258)

Roiba
Denumire ştiinţifică: Rubia tinctorum.
Denumiri populare: iarba de vopsea, garanţa.
Prezentare. Roiba este o plantă erbacee întâlnită în flora spontană. Aparţine familiei rubiaceelor. Rizomul său este mediu dezvoltat, iar tulpina, care poate ajunge la maximum un metru înălţime, are patru muchii. Frunzele sunt lanceolat-eliptice. Florile, mărunte, au culoarea galben-palid şi apar în lunile iunie şi iulie. Fructul de roibă este o bacă brun-roşcată, uneori neagră. Această plantă creşte pe pârloage, în pământuri înţelenite, pe taluzurile drumurilor, pe marginea terenurilor cultivate. Pentru nevoi medicinale se recoltează rădăcina, care are culoare roşie, şi rizomul. Din acestea se prepară infuzie, pulbere, extracte.
Substanţe active importante: câteva glucozide – galiozină, alizarină, purpurină, lucidină, tanin. Datorită compuşilor săi foarte activi, mai ales a lucidinei, preparatele de roibă se vor administra numai sub supravegherea specialistului, a medicului. Utilizarea lor timp îndelungat, şi mai ales fără supraveghere, poate duce la grave probleme de sănătate. Din această plantă se obţine o pregnantă culoare roşie cu care, altădată, se vopseau textilele.
Întrebuinţări. Roiba este cunoscută ca un agent pentru dizolvarea anumitor categorii de calculi renali. Preparatele pe bază de roibă acţionează nu numai asupra calculilor renali, ci şi în sensul reechilibrării şi bunei funcţionări a întregului rinichi. Totodată, roiba intensifică activitatea bilei. În general, preparatele din această plantă sunt un depurativ destul de puternic, ce duce la curăţirea şi dezintoxicarea rinichiului, a organelor şi căilor aferente rinichiului şi ficatului. Preparatele de roibă sunt folosite şi în bolile articulaţiilor, anemie, lipsă de poftă de mâncare, rahitism.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!