vineri, 24 mai 2013

Toleranta la infractiuni

Simpatia romanilor pentru infractorul condamnat si inchis pe nume George Becali ar putea avea o explicatie foarte simpla: avem, prin constructie, o toleranta foarte mare la infractiuni. Comitem infractiuni asa cum respiram, de aia, in cele din urma, nu acceptam ca faptele unuia si altuia sunt infractiuni: ni se par ceva in ordinea lucrurilor, ceva natural. Sigur, nu toti devalizam banci, nu toti praduim bani europeni, nu toti sechestram persoane. Dar cu totii (sau foarte multi dintre noi) trecem pe rosu, dam spaga, muncim la negru, ne ducem copiii la meditatii pe care le platim fara sa cerem factura, semnam condica pentru amici, schimbam dolari la coltul strazii și-i țepuimi pe neatenți, descarcam filme de pe torrente etc. 
Nu toate astea sunt infractiuni prevazute de codul penal. Unele sunt simple contraventii, dar toate ne arata ca pe niste oameni dispusi sa calcam alaturi ori de cate ori avem prilejul si siguranta ca nu vom fi prinsi. Percepem sistemul in care traim ca pe ceva ostil, pe care trebuie sa-l pacalim. Imi aduc aminte cum, in vremea lui Ceausescu, mergeam sa fac cate o reparatie la masina si mecanicul imi spunea cam asa: "bucsa de la bascula s-a dus si nu am de unde sa-ti fac rost de alta, dar o pacalim noi". Asta era si a ramas principiul calauzitor in Romania: pacaleala. Cu totii (sau aproape) ne indeletnicim cu pacalirea celorlalti si, in final, cu pacalirea legilor si a sistemului in ansamblul sau. Cine poate pacali este numit smecher. Smecherii mai mici ii admira pe cei mai mari. Unul care n-a reusit decat sa doarma la umbra in timp ce sefii lui il credeau la descarcat un camion, isi scoate palaria in fata lui Becali, care a dat niste terenuri lipsite de valoare si a luat in schimb altele, de zeci de ori mai scumpe. Pe nimeni nu intereseaza corectitudinea afacerii. "Daca au fost prosti si i-au dat terenurile, ce vina are el? Nu-i prost cine cere, e prost cine da", auzi spunandu-se.
Asa ca nu trebuie sa ne miram cand vedem cohortele de bocitori care cer eliberarea lui Gigi, pentru ca nu e vinovat. Pai cum sa fie vinovat un infractor intr-o tara unde incalcarea legilor, a principiilor, a cuvantului, a onoarei, sunt la ordinea zilei?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!